RUMUNSKI PREDSEDNIK OTKRIO ZAŠTO NABAVLJAJU ORUŽJE OD SAD: To je za našu odbranu, nije protiv Rusije
Foto: AP

Odgovorio

RUMUNSKI PREDSEDNIK OTKRIO ZAŠTO NABAVLJAJU ORUŽJE OD SAD: To je za našu odbranu, nije protiv Rusije

Planeta -

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je danas da cilj vojnih nabavki Rumunije nije zatezanje odnosa sa Rusijom, već jačanje odbrane zemlje.

Američki Stejt department odobrio je ranije ovog meseca moguću prodaju raketnog sistema Patriot Rumuniji u vrednosti od 3,9 milijardi dolara.

Na pitanje da li priča o nabavci raketa Patriot i najnovije vojne vežbe NATO i partnerskih zemalja u Rumuniji utiču na zatezanje odnosa sa Rusijom, Johanis je rekao da je, pre svega, potrebno pogledati čemu su namenjene te nabavke, preneo je Rojters.

"Ne spremamo se da nikoga napadnemo. Spremamo se da naša vojska profitira od modernih, efikasnih svojstava (tog oružja). Njihov cilj je da nas odbrane, da garantuju bezbednost Rumuna", naglasio je Johanis.

Govoreći o tome da li bi najnovije regionalne vojne vežbe mogle da odvrate Rusiju, Johanis je rekao da "naravno da bi mogle" i da smatra da će se to i dogoditi.

Oko 5.000 vojnika iz NATO-a i partnerskih zemalja učestvuje danas na vežbama u Rumuniji, a vojne vežbe prate visoki zvaničnik Severnoatlantske alijanse Petr Pavel i predsednik Rumunije Klaus Johanis.

Patriot je mobilni sistem vazdušne odbrane namenjen za presretanje taktičkih balističkih raketa, krstarećih raketa i letelica koje nisko lete.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja