(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) TUKLI PORODILJU ZBOG DUGA ZA MIRAZ: Muž zbog para odbio da prihvati njihovu ćerkicu, pa poslao batinaše
Foto: Printscreen Youtube

Običaji u indiji

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) TUKLI PORODILJU ZBOG DUGA ZA MIRAZ: Muž zbog para odbio da prihvati njihovu ćerkicu, pa poslao batinaše

Planeta -

Na internetu se pojavio šokantan snimak na kome se vidi jedna Indijka koja je brutalno prebijena štapom za hokej zbog toga što je rodila ćerku usred spora oko miraza.

Snimak prikazuje ženu koja vrišti dok je štapovima sa prednje i zadnje strane tuku dva muškarca, njenog zet i jedan od njegovih prijatelja.

Žrtva, identifikovana kao Mina Kašiap (35) pretučena je prošle nedelje a prema izveštajima, žrtva iz Patiale rodila je devojčicu koju je porodica njenog supruga odbila da prihvati nakon čega je usledilo premlaćivanje.

Par je takođe bio uključen u spor oko 700.000 rupija (8.300 funti) koje su roditelji neveste dali porodici njenog novog muža na venčanju.

Miraz se tradicionalno daje nevesti koja počinje život sa svojim novim mužem kao sredstvo podrške novoj porodici i umesto redovnog nasleđa. Danas se ovaj novac uglavnom koristi kao prihod porodice muža, uz dodatne zahteve koji se dostavljaju i posle venčanja, a često i kod rođenja, prenosi Dejli bist.

Iako je miraz tehnički nezakonit, jer su hiljade žena ubijene i mučene zbog plaćanja koje svake godine nalažu običaji, on se i dalje široko primenjuje.

Protiv njenog supruga Dalita Singa, njegovog brata Kamaletaeta i prijatelja poznatog kao Gurav, podnete su prijave za niz zločina kao što su "prestup" i "dobrovoljno nanošenje povreda".

Ovo nije prvi put da je devojka prebijena, a otac žrtve ispričao je lokalnim vestima da su se već žalili na nasilničko ponašanje prema njoj ali da ništa nije preduzeto.

"Venčali su se i u poslednje dve godine dobili devojčice. Njihova porodica traži 700.000 rupija za miraz", ispričao je on.

Pitanje miraza, koje je dugo vremena bilo kontroverzno u ruralnoj Indiji, postalo je opet aktuelno otkada se video pojavio.

(Kurir.rs/Daily mail)

Foto Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track