IRAČANI JOJ POKVARILI PLANOVE: Pobegla iz Nemačke da se uda za džihadistu pa zarobljena u Mosulu
Foto: Printscreen Facebook

borbra protiv terorizma

IRAČANI JOJ POKVARILI PLANOVE: Pobegla iz Nemačke da se uda za džihadistu pa zarobljena u Mosulu

Planeta -

Jedna nemačka tinejdžerka (16) koja je pobegla od kuće da bi se pridružila Islamskoj državi zarobljena je u ruševinama iračkog grada Mosula.

Linda Vencel, iz okoline Drezdena, pronađena je sa članicama ženske policije ID, od kojih su neke nosile samoubilačke prsluke.

Ona je napustila Nemačku pre godinu dana, a policija veruje da se zaljubila u muslimana koji je ubedio da se preseli u Siriju da bi mu se pridružila.

Ona je bila među 20 sledbenika ID zarobljeni nakon što je Mosul pao posle desetogodišnje borbe koja je ostavila 25.000 džihadista mrtvih i uništila drugi najveći grad u Iraku.

U Mosulu je uhvaćena u jednom od tunela sa drugim ženama, od kojih su neke nosile samoubilačke prsluke i imale automatsko oružje. U medijima se navodi da su radile za policijske snage ID u tom gradu. Među pritvorenicama bile su žene iz Rusije, Turske, Kanade i Čečenije. Sve su zarobljenje tokom operacije vojnog čišćenja terena.

Vlasti u Nemačkoj, koje su je stavile na listu potencijalnih terorista nakon njenog nestanka, potvrdile su pregledom fotografija da je to ona.

Radikalizovana u Nemačkoj, Linda je promenila ime u Mariam, a ponekad je postavljala fotografije na svojoj FB stranici, noseći maramu.

Ona je bila nesrećna sa svojom porodičnom situacijom, zbog čega se okrenula islamu a prijatelji tvrde da je počela da uči arapski, nosi Kuran u školu, nosi konzervativnu odeću...

Bila je pod nadzorom nemačkih obaveštajnih službi jer su je osumnjičili za planiranje ozbiljnog zločina protiv države kada je pobegla u inostranstvo.

Pre nego što je pobegla, Linda je rekla majci da će ostati sa prijateljima, ali je umesto toga falsifikovala majčino pismo i ovlašćenje za podizanje novca kako bi mogla da podigne novac iz banke i kupi kartu za Istanbul.

Kada je majka primetila da je nestala, tinejdžerka je već letela za Tursku.

"Kada se nije vratila, onda sam saznala da nikada nije ni bila kod drugara i zvala sam policiju. U njenoj sobi našla sam kovertu od avionske karte za Istanbul i to ispod dušeka. Bila sam šokirana, moja ćerka nikad ranije nije krala ni lagala. Razočaran sam činjenicom da je ona očigledno potpuno ispranog mozga i je neko ubedio da napusti zemlju i to sakrije od mene", ispričala je majka.

(Kurir.rs/Daily mail)

Foto Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track