(VIDEO) ZBOG ŠETNJE U SUKNJI IDE NA ROBIJU: Svet u šoku zbog hapšenja ove devojke!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

PREKRŠILA STROGA PRAVILA

(VIDEO) ZBOG ŠETNJE U SUKNJI IDE NA ROBIJU: Svet u šoku zbog hapšenja ove devojke!

Planeta -

Mlada Saudijka koja je izazvala senzaciju na internetu postavljanjem snimka u kome šeta ulicom u mini suknji i kratkoj majici uhapšena je u Rijadu zbog kršenja strogih pravila oblačenja u tom kraljevstvu.

Žena čije ime nije saopšteno privedena je zbog nošenja "nepristojne odeće", saopštili su juče državni mediji. Policija je slučaj predala tužilaštvu.

Snimak, koji se prvo pojavio na Snepčetu (Snapchat), prikazuje ženu u šetnji praznom istorijskom utvrdom u Ušajageru, selu severno od Rijada. Selo se nalazi u regionu Nadžd, domu nekih od najkonzervativnijih saudijskih plemena i porodica.

To je izazvalo bes dela javnosti, koji je zahtevao njeno hapšenje zbog otvorenog kršenje propisa koji traže od svih žena, uključujući i strankinje, da nose dugačku i široku odeću, kao i da prekrivaju kosu i lice.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman se zalaže za veće mogućnosti zabave za veoma brojnu populaciju mladih u konzervativnom kraljevstvu ali reakcije na snimak i hapšenje žene pokazuju snagu i raširenost konzervativnih gledišta.

Vlada je prošle nedelje objavila da će devojčicama biti dozvoljeno da se u školama bave sportom i da imaju časove fizičkog, a smanjena su i ovlašćenja religijske policije koja više nema pravo da hapsi ljude.

Uprkos tim potezima, polna segregacija i obespravljenost žena i dalje na snazi. Žene u Saudijskoj Arabiji su toliko obespravljene da im nije dozvoljeno ni da voze auto, a ne mogu dobiti pasoš ili putovati u inostranstvo bez dozvole muškog srodnika.

(Kurir.rs/ Beta)

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track