(VIDEO) MALI HEROJ: Ovaj dečak (10) je prošao Tantalove muke, ali opet ima obe ruke!
Foto: Printscreen Youtube

medicinski poduhvat američkih lekara

(VIDEO) MALI HEROJ: Ovaj dečak (10) je prošao Tantalove muke, ali opet ima obe ruke!

Planeta -

Prvo dete na svetu kom su presađene obe ruke, tačnije donji deo podlaktica, može sam da jede, piše i da se obuče, posle samo 18 meseci posle operacije.

Operaciju presađivanja u julu 2015. radilo 40 lekara punih 10 sati. Rezultati ove uspešne intervencije u SAD objavljeni su nedavno u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

U članku je opisano stanje Ziona Harveja od pre šest meseci. Ovaj, danas već desetogodišnjak proživeo je meseci mukotrpne terapije koje su trajale mesecima.

Dečak je u prvih 18 meseci preživeo teške trenutke i agresivne terapije protiv odbacivanja presađenog tkiva. Istovremeno je naporno učio kako da se služi novim rukama, pišu autori medicinskog izveštaja. Posle tog teškog perioda, muke i trud su urodili plodom i mali Zion danas može sam da piše, jede i da se obuče.

" Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća ako se brižljivo pripremi uz podršku ekipe hirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika", objašnjava Sandra Amaral iz dečje bolnice u Filadelfiji, na istoku SAD, gde je operacija izvedena.

Zion je ostao bez donjih delova podlaktica i stopala u ranom detinjstvu zbog teške infekcije, a već je podvrgnut presađivanju bubrega pre nekoliko godina zbog čega je uzimao lekove protiv odbacivanja tkiva.

Kurir.rs/Gardijan

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track