EU RATUJE S AMERIKOM ZBOG RUSIJE: Brisel oštro protiv novih sankcija Moskvi, evo i zašto
Foto: Profimedia

ALARMANTNO

EU RATUJE S AMERIKOM ZBOG RUSIJE: Brisel oštro protiv novih sankcija Moskvi, evo i zašto

Planeta -

LONDON - Zvanični Brisel priprema oštar odgovor Sjedinjenim Državama ukoliko zvanični Vašington nastavi sa dalekosežnim novim sankcijama protiv Rusije koje pogađaju evropske kompanije, piše Fajnenšel tajms (FT).

Predsednik Evropske komisije Žan Klod-Junker apelovao je da se pod hitno razmotri način na koji će Brisel odgovoriti ukoliko se evropske energetske kompanije ili druge evropske delatnosti nađu na udaru sankcija o kojima trenutno diskutuje Kongres SAD.

Prema dokumentu pripremljenom za sastanak Evropske komisije u sredu, a u koji je FT imao uvid, zvanični Brisael bi "trebalo da bude spreman da deluje u roku od nekoliko dana" ukoliko mere SAD "budu usvojene bez uzimanja u obzir zabrinutosti Brisela".

Predstavnici republikanaca i demokrata u američkom Kongresu postigli su tokom vikenda dogovor o širokom paketu sankcija prema Rusiji, kojim žele da kazne Moskvu zbog navodnog mešanja u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD. Predstavnički dom američkog Kongresa bi sutra trebalo da se izjasni o tom paketu sankcija, koji se pored Rusije, odnosi i na Iran i Severnu Koreju.

Zvanični Brisel, međutim, traži "javno ili pisano uverenje" administracije američkog predsednika Donalda Trampa da primena novih sankcija neće pogoditi interese EU. Evropski zvaničnici su, kako navodi FT, duboko zabrinuti da će američke sankcije pogoditi evropske energetske kompanije koje učestvuju u ruskim projektima, uključujući i one koje rade na projektu gasovoda Severni tok 2 koji bi trebalo da isporučuje ruski gas do Nemačke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 22. EPIZODA: Ovan gvozdenog srca - italijanski tek C1 Ariete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track