Lugo: Prihvatam opoziv zbog očuvanja mira

Parlamentarni udar

Lugo: Prihvatam opoziv zbog očuvanja mira

Planeta -
U krvavim događajima 15. juna, za koje se odgovornost pripisuje smenjenom predsedniku, više stotina seljaka zauzelo je nelegalno privatan posed od glavnog grada Paragvaja i sukobilo se sa policajcima koji su nameravali da ih udalje po odluci suda

ASUNSION - Svrgnuti predsednik Paragvaja Fernando Lugo izjavio je danas da je prihvatio svoj nepravedni opoziv i to zbog očuvanja mira, ali je optužio skupštinske poslanike da su narušili demokratiju tim ishitrenim potezom.

"Oni nisu poštovali volju naroda", rekao je Lugo kada se neočekivano pojavio na uličnim protestima u prestonici Asunsionu, i pri tom pozvao oko 500 demonstranata koji su protestovali zbog njegovog smenjivanja, da ostanu mirni.

"Ne više nasilja", rekao je 61-godišnji Lugo.

On je ponovo optužio poslanike da su u petak izveli "parlamentarni udar" kada su sa 39 glasova za i 4 protiv odlučili da je loše obavio posao tokom nedavnog spora oko zemljišta u kojem je poginulo 17 ljudi, naveo je AFP.

U krvavim događajima 15. juna, za koje se odgovornost pripisuje smenjenom predsedniku, više stotina seljaka zauzelo je nelegalno privatan posed od glavnog grada Paragvaja i sukobilo se sa policajcima koji su nameravali da ih udalje po odluci suda.

Nakon svrgavanja Luga, za predsednika države brzo je u Kongresu izabran potpredsednik države Federiko Franko koji je u subotu za AFP rekao da očekuje pomoć Luga da bi dobio međunarodnu podršku zbog iznenadne smene vlasti.

Franko će na mestu šefa države biti do avgusta 2013. godine, dokle je trebalo da traje mandat Luga."Vidim da postoje problemi sa međunarodnom zajednicom. Uložićemo maksimalne napore da stupimo u kontakt sa susednim zemljama i pokažemo jasnu privrženost demokratiji", rekao je Franko novinarima, prenela je agencija AFP.

Latinoamerički lideri su ocenili da opoziv Luga predstavlja nelagalan i nedemokratski čin koji neće prihvatiti.

Predsednica Argentine Kristina Fernandes Kiršner je ranije u subotu izjavila da se "bez ikakve sumnje desio državni udar u Paragvaju" i da je to neprihvatljivo. Ona je najavila da će o tome diskutovati sledeće sedmice na samitu južnoameričkog trgovinskog bloka "Merkosur", u kom su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog situacije u Paragvaju i pozvala da se poštuje volja naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track