OVO ĆE BITI PRVI SOLITER NA SVETU VIŠI OD 1.000 METARA: U njemu je 80.000 tona čelika, a gradi ga firma oca Bin Ladena
Foto: Profimedia

VELIKI GRAĐEVINSKI PODUHVAT

OVO ĆE BITI PRVI SOLITER NA SVETU VIŠI OD 1.000 METARA: U njemu je 80.000 tona čelika, a gradi ga firma oca Bin Ladena

Planeta -

Želja da se gradi u visine pratila je čovečanstvo još od davnina. Svi smo čuli priču o Vavilonskoj kuli zbog čije gradnje su, prema Starom zavetu nastali različiti jezici. Tu su i drevne piramide, naročito Keopsova koja je sa svojih 147 metara visine vekovima bila najviši objekat koga je sagradila ljudska ruka.

Moderno doba obeležili su soliteri. Titulu najviših zgrada imaju kule Vilis u Čicagu (442 metra), CN u Torontu (553 metra), a danas rekord drži 829 metara visoki soliter u Dubaiju, Burdž Kalifa.

Ali, ne zadugo!

foto: Profimedia

Pre četiri godine u saudijskom gradu Džedi, inače drugom najvećem gradu u državi posle Rijada, počela je gradnja "Kule Džeda". Prvi nacrti predviđali su da ta taj toranj bude visok 1.609 metara, ali su zbog nemogućnosti izvedbe skresani na "skromnijih" 1008 metara visine.

Arhitekta ovog projekta je Amerikanac Adrijan Smit, isti onaj koji je osmislio i trenutnog rekordera, Burdž Kalifu, ali i još nekoliko super-visokih zgrada.

Iako se očekivalo da toranj bude dovršen sledeće godine, to je pomereno na 2019. godinu, a gradnja je zbog nedostatka finansijskih sredstava dosad zaustavljana nekoliko puta. Tome je kumovao pad cena nafte i kriza koja je pogodila najmoćniju državu Zaliva, ali i nerealni budžet kojim se za gradnju ukupno predviđalo ipak nedovoljnih 1,23 milijarde dolara.

foto: Profimedia

Osim visine, ovaj neboder će krasiti još nekoliko zapanjujućih rekorda i poduhvata, koje je na jednom mestu sakupio Met Šo sa portala Architizer.com.

Prvo, na 637 metara visine zgrada će imati najvišu osmatračnicu na svetu, a imaće i gotovo 30 metara široki balkon na 157. spratu koji će koristiti vlasnici penthausa. Originalno je to trebalo da bude heliodrom.

Drugo, zgrada je toliko velika da se ne može realno prikazati u uobičajenim skicama. Tek pogledi iz ptičje perspektive pokazuju pravu magnitudu projekta. Treće, stubovi koji služe kao temelji širi su od tri metra, a dugi su gotovo 120 metara. Zgrada doslovno "leži" na stubovima.

foto: Youtube/Printscreen

Oblik zgrade zamišljen je tako da se nosi sa snažnim vetrovima na velikim visinama, a cela konstrukcija sužuje se prema vrhu.

Kula Džeda imaće čak 59 liftova, od čega 5 na dva sprata i 12 "setova" pokretnih stepenica. Kako bi se izbegla potreba za predugim kablovima, nijedan lift neće ići od prizemlja do vrha zgrade, već će postojati tri "nebeske platforme" na kojima će se menjati liftovi. Očekuje se da će zgrada biti energetski vrlo štedljiva i u tu svrhu koriste se najnovije tehnologije.

U gradnji će biti korišćeno čak 80.000 tona čelika, 11 puta više nego što ima gvožđa u Ajfelovoj kuli. Glavni izvođač radova je firma Saudi BinLadin Group, koju je 1931. osnovao šeik Mohamed bin Laden, otac ubijenog vođe terorističke organizacije Al Kaida, Osame bin Ladena.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track