Karla del Ponte podnosi ostavku u Komisiji UN za Siriju
Foto: ISS

Karla del Ponte podnosi ostavku u Komisiji UN za Siriju

Planeta -

ŽENEVA - Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte objavila je danas da će uskoro podneti ostavku na članstvo u istražnoj komisiji Ujedinjenih nacija za Siriju, nezadovoljna rezultatima njenog rada.

"Već sam napisala ostavku i poslaću je u narednih nekoliko dana. Ne mogu više da budem u ovoj Komisiji koja ne čini apsolutno ništa", rekla je Delponteova za švajcarski list Blik i optužila članice Saveta bezbednosti UN da "ne žele sprovodjenje pravde".

Istražna komisija UN konstantno poziva Savet bezbednosti da formira medjunarodni sud za zločine u Siriji, ali se tome protivi Rusija, saveznik sirijskog režima.

"Na početku (konflikta u Siriji) postojalo je dobro i zlo, opozicija na strani dobra i vlada u ulozi zla. Vlada (sirijskog predsednika Bašara Al) Asada počinila je užasne zločine protiv čovečnosti, koristila je hemijsko oružje, i opoziciju sada čine samo ekstremisti i teroristi", kazala je Del Ponte.

Ona je navela da "strašne zločine kakvi su počinjeni u Siriji" nije videla "ni u Ruandi ni u bivšoj Jugoslaviji" Gradjanski rat u Siriji počeo je u martu 2011. godine gušenjem prodemokratskih demonstracija i sukobom vojske i pobunjenika, ali je vremenom postao složen. U sukobu je poginulo više od 330.000 ljudi, a milioni su postali izbeglice.

Nezavisnu istražnu komisiju UN formirao je u avgustu 2011. godine Savet za ljudska prava UN, a Karla del Ponte joj se pridružila u septembru 2012.

Članovima Komisije sirijske vlasti do sada nisu dozvolile ulazak u Siriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track