KINA ZAPRETILA SEVERNOJ KOREJI: Prestanite da provocirate lansiranjem raketa
Foto: EPA

TRAŽE DA SE POVINUJU REZOLUCIJI UN

KINA ZAPRETILA SEVERNOJ KOREJI: Prestanite da provocirate lansiranjem raketa

Planeta -

Kineski ministar spoljnih poslova, u razgovoru savernokorejskim kolegom, apelovao je na Pjongjang da se pridržava rezolucija UN i prestane da provocira "dobru volju međunarodne zajednice" lansiranjem raketa i nuklearnim testovima.

Kineski ministar Vang Ji se u nedelju sastao sa severnokorejskim kolegom Riom Jongom Hoom na marginama sastanka Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili nakon što je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio nove sankcije protiv Pjongjanga.

Vag je, takođe, pozvao SAD i Južnu Koreju da "prestanu da povećavaju tenzije", ističući da bi sve strane trebalo da se vrate pregovorima, preneo je AP.

Savet bezbednosti UN uveo je nove sankcije Severnoj Koreji koje bi mogle da za trećinu smanje godišnji prihod ove zemlje od izvoza koji trenutno vredi tri milijarde dolara.

foto: Reuters

Sankcije su uvedene na osnovu rezolucije koju su sačinile SAD kao odgovor na najnovije probe dve balističke rakete koje je Pjongjang izveo u julu.

Sankcijama se zabranjuje izvoz uglja, gvožđa, čelika, rude gvožđa i čelika kao i morskih plodova. Takođe se zabranjuje zemljama da povećaju sadašnji broj radnika iz Severne Koreje koji rade u inostranstvu, zatim se zabranjuju nova zajednička preduzeća sa Severnom Korejom kao i nova ulaganja u postojeća takva preduzeća.

Rezolucijom koja je jednoglasno usvojena dodato je i devet pojedinaca kao i četiri firme na crnu listu UN.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track