(VIDEO) SRBIJA ĆE BITI PETA ZEMLJA U SVETU GDE ĆE ŽENE MORATI U VOJSKU: Samo u Severnoj Koreji ne mogu nikako da se izvuku, a šta će biti kod nas?
Foto: AP

nismo jedini

(VIDEO) SRBIJA ĆE BITI PETA ZEMLJA U SVETU GDE ĆE ŽENE MORATI U VOJSKU: Samo u Severnoj Koreji ne mogu nikako da se izvuku, a šta će biti kod nas?

Planeta -

U svetu postoje četiri države u kojima je vojni rok za žene obavezan, ali praktično samo u dve ne mogu nikako da ga zaobiđu. Radi se o Izraelu i Severnoj Koreji.

Izrael

Kada su u pitanju zemlje koje zahtevaju da muškarci i žene služe vojsku, Izrael se ističe kao kreator ovog trenda. Njegova politika obavezne vojne službe za oba pola je dugogodišnja, mada majke, supruge i trudnice su izuzete, kao i žene sa određenim verskim uverenjima. Međutim, žene nisu uvek imale ravnopravan položaj kada se radi o rodovima u vojsci, što se promenilo kada je Alis Miler tužila izraelsku vojsku 1994. godine jer joj nije bilo dozvoljeno da bude pilot. Sada žene mogu da služie na svim borbenim položajima. Žene u Izraelu služe vojsku dve godine, a muškarci tri.

Severna Koreja

Severna Koreja je još jedna zemlja u kojoj žene moraju da služe vojsku. Počevši od 2015. godine, Severna Koreja je uvela pravilo da žene služe u vojsci čim završe srednju školu. Dok muškarci služe 10 godina, žene služe sedam. Zbog zatvorenosti zemlje, nema puno poznatih podataka o ovoj obavezi ali se zna da neke "povlastice" mogu da dobiju oni koji odu na studije pa sa diplomom služe 5 godina, dok oni imaju titulu inženjera ili su išli na neke naučne studije, u vojsci ostaju tri godine.

Norveška

Norveška je jedina zemlja Evrope i NATO koja je uvela obavezno služenje vojnog roka za žene. U ovoj zemlji, pored toga što u parlamentu sedi 40 odsto žena, kao i u odborima javnih preduzeća, postoji promocija rodne ravnopravosti i po pitanju vojske. Počevši od prošle godine, žene između 19 i 44 godina moraju da završe 19 meseci služenja u vojsci, baš kao i njihove muške kolege. Međutim, u praksi se ova obaveza može lako izbeći a i selekcija regruta u norveškoj vojsci je veoma rigorozna pa se ne prima svako. Naprimer, od 60.000 Norvežana koji su potencijalni regruti svake godine, svega 8.000 do 10.000 njih bude primljeno u vojsku. Ali, u suštini, zbog male potrebe za vojskom Norvežani su vrlo liberalni što se tiče onih koji im služe u vojsci, pa postoje mnogi razlozi, poput studiranja, kako možete da izbegnete obavezu. To i ne čudi s obzirom da je njihova doktrina takva da u vojsci žele samo kadete koji su najmotivisaniji a ne samo brojnost.

Bolivija

Ova zemlja, takođe, ima obaveznu vojnu obuku za žene ali u veoma specifičnoj situaciji. Naime, u slučaju da je broj dobrovoljaca smanji ispod potrebnog, u Boliviji imaju pravo da regrutuju i žene i muškarce starosti od 18 do 49 godina. Inače, Bolivija je 2015. godine imenovala prvu generalku Đinu Rekue Teran - koja je i prva žena koja vodi trupe u Latinskoj Americi.

U velikom broju zemalja postoji mogućnost dobrovoljnog ili profesionalnog služenja vojnog roka za žene.

(Kurir.rs/R.M./Entitymag)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ala će se Vulin ubedačiti! Evo šta kažu dame na ideju da im se uvede predvojnička obuka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track