POLJACI TRAŽE ODŠTETU OD NEMAČKE ZA DRUGI SVETSKI RAT: Cifra je tolika da je zaprepastila i Nemce!
Jaroslav Kačinjski, Foto: 2.8.2017

basnoslovno

POLJACI TRAŽE ODŠTETU OD NEMAČKE ZA DRUGI SVETSKI RAT: Cifra je tolika da je zaprepastila i Nemce!

Planeta -

Odnosi između Berlina i Varšave su u problemu pošto EU preti da aktivira član 7 protiv Poljske - tzv. Nuklearnu opciju. Poljska bi izgubila svoje pravo glasa ako bi se koristila ova vanredna mera. Sada se pojavljuje novi kukob, pošto poljski poslanici pozivaju Nemačku da plati 1,5 triliona PLN (350 milijardi evra, 420 milijardi dolara) reparacija za napad na zemlju tokom Drugog svetskog rata.

Marek Jakubiak, zamenik grupe Kukiz, podržao je slične komentare njegovih konzervativnih vršnjaka. Jakubiak je na Poljskom radiju rekao: "Iz činjenice da smo siromašna zemlja ne znači da smo idioti. Nemci su zapalili našu domovinu, mi smo izgubili 50 godina". "Ne želim rat sa Nemcima, ne želim loše odnose sa Nemačkom ... Nemci moraju da plate štetu koju je učinila Poljskoj, a onda ćemo razgovarati normalno kao partneri."

Jarosłav Kačinski, šef partije vladavine prava i pravde (PiS), otkrio je prati ovaj problem. Na konvenciji u julu on je rekao je da velike štete prouzrokovane njegovoj zemlji "zaista još uvek nisu nadoknađene". Poljake su ubijali nacisti u Poljskoj u logorima smrti. Zamenik PiS-a Arkadius Mularčik želi izvještaj o tome da li je zahtevana reparacija iz Nemačke izvodljiva. Završni izveštaj biće spreman do sredine avgusta. Za vreme invazije Hitlerovih nacista od 1939. do 1945. Poljska je izgubila skoro šest miliona građana, rekao je Mularčik. Političar je tvrsi da je traženje ratnih reparacija Nemačkoj "moralna obaveza".

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track