(FOTO) FENOMENALNO OTKRIĆE NA ANTARKTIKU: Naučnici ušli u kolibu i pronašli savršeno očuvan kolač star 106 godina!
Foto: Facebook

UREDNO STAJAO NA POLICI

(FOTO) FENOMENALNO OTKRIĆE NA ANTARKTIKU: Naučnici ušli u kolibu i pronašli savršeno očuvan kolač star 106 godina!

Planeta -

Novozelandski naučnici su u udaljenoj kolibi na Antarktiku pronašli "savršeno očuvan" 106 godina star voćni kolač!

Kolač koji su umesili i ispekli vredni britanski poslastičari "Huntley and Palmers" pronađen je umotan u originalni papir i smešten u limenu kutiju, izvestili su naučnici Fonda Antarktičke baštine iz Krajstčurča.

"Pronalazak ovako savršeno očuvanog i više od 100 godina starog kolača bilo je veliko iznenađenje za nas", rekla je Lizi Mik.

Njene kolege veruju da je kolač, pronađen na polici u kolibi u Kejp Adareu pripadao ekipi legendarnog britanskog istraživača, kapetana Roberta Falkona Skota. On i njegova ekipa postali su prvi Britanci koji su stigli do Južnog pola.

Prvog novembra 1911. Skot se s petočlanom ekipom uputio iz Kejp Evansa (gde se nalazi koliba s ekspedicije Tera Nova) na putovanje dugo 2900 kilometara s obale Antarktika do Južnog pola i natrag. Prešli su Birdmoreov lednik i 20. decembra stigli do početka Antarktičke visoravni, gde su postavili takozvano gornje ledničko skladište. Do Južnog pola su stigli 17. januara 1912., dakle, pre 105 godina i tako postali prva britanska ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Drvene kolibe bile su prve nastambe na Antarktiku i jedini su primerci preostali od prvih ljudi koji su stigli na neki kontinent.

Izgradila ih je 1899. ekspedicija Norvežanina Karstena Borčgrevinka, a kasnije su ih koristili i članovi Skotove ekspedicije.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track