(VIDEO) NEMAČKI KADETI SVE ČEŠĆE  POSEŽU ZA OPIJATIMA:  Ne mogu da izdrže teške vežbe, pale prve žrtve!
Foto: profimedia-0331140829

dramatično

(VIDEO) NEMAČKI KADETI SVE ČEŠĆE POSEŽU ZA OPIJATIMA: Ne mogu da izdrže teške vežbe, pale prve žrtve!

Planeta -

Medicinske službe Bundesvera počele su istragu okolnosti pod kojima je jedan vojnik izgubio život, a drugi je u životnoj opasnosti nakon što su izgubili svest tokom vojne vežbe.

Ministarstvo odbrane je istovremeno odbacilo medijske napise da su konzumirali nedozvoljena sredstva za podizanje psihofizičke sposobnosti.

"Jedan od vojnika je izjavio kako su pre marša uzeli neke supstance za poboljšanje telesne i psihičke sposobnosti‘“, citira dnevnik Frankfurter Algemeine cajtung interni izveštaj Bundesvera koje se bavi pozadinom slučaja.

Nekoliko vojnika Bundesvera je sredinom jula u blizini Menstera kolabiralo tokom marša pod punom opremom. Jedan je umro nakon nedelju dana u bolnici, dok se jedan još uvek nalazi u kritičnom stanju.

U istom članku FAZ citira vojnog lekara koji govori o redovnoj zlouportrebi sredstava za veštačko podizanje psihofizičkih sposobnosti i za to optužuje sve niži stepen psihofizičke spremnosti budućih oficira.

"Uoči važnih ispita često se poseže za nedozvoljenim sredstvima“, rekao je neimenovani vojni lekar za FAZ. Ministarstvo obrane demantovali je napise po kojima je vojnik umro zbog zloutrebe zabranjenih sredstava.

"Ne postoje znakove da su neke nedozvoljena sredstva bila u igri“, saopšteno je iz ministarstva. Portparol istog ministarstva je za novinsku agenciju Dpa međutim izjavio kako postoje informacije da su vojnici pre vežbe pri temperaturama od oko 30 stepeni konzumirali energetske napitke.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 25.epizoda: Opak na kopnu, još opasniji na vodi: PT-76 ploveći tenk Crvene armije

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track