ŠTAJNMAJER: Ne treba dozvoliti ćutanje i slepu mržnju prema Rusiji
Foto: Profimedia

Poruka nade

ŠTAJNMAJER: Ne treba dozvoliti ćutanje i slepu mržnju prema Rusiji

Planeta -

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer upozorio je Moskvu na povećavanje tenzija u odnosima sa Zapadom i konfrontaciju sa njim.

„Onaj ko krši međunarodno pravo i ugrožava svetske institucije, očekuje naš zajednički otpor. Vidimo da, pre svega, rusko rukovodstvo potpuno svesno formira sliku svoje zemlje ograđivanjem od Zapada i suprotstavljajući mu se“, naglasio je Štajnmajer tokom posete Talinu, glavnom gradu Estonije.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je odgovorna za to da „nikada više da dozvoli ćutanje i slepo neprijateljstvo prema Rusiji“.

Nemački predsednik obećao je baltičkim zemljama, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, punu podršku Berlina, prvenstveno u pitanjima nacionalne odbrane i saradnje sa NATO-om: „Vaša bezbednost je naša bezbednost“, rekao je Štajnmajer.

Nemački političar upozorio je pojedine države na pokušaje ostvarivanja protektorata prema građanima drugih zemalja. „Nijedna strana država nema takvo pravo. Mi ćemo se odupreti svim pokušajima da se izvrši takav uticaj“, naglasio je predsednik Nemačke čime je dotakao temu koja je bolna za Estoniju zbog velike zastupljenosti ruskog stanovništva.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Razgovor tačno u podne! Šta su se dogovorili Vučić i Zaev?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja