(VIDEO) MISTERIOZNA BOLEST KOSI AMERIČKE DIPLOMATE NA KUBI: Kod osoblja ambasade otkrivana oštećenja mozga!
Foto: Printscreen Tweet

sonični udari

(VIDEO) MISTERIOZNA BOLEST KOSI AMERIČKE DIPLOMATE NA KUBI: Kod osoblja ambasade otkrivana oštećenja mozga!

Planeta -

Lekar koji je pregledao američke i kanadske diplomate koji rade na Kubi utvrdio je da pate od ozbiljnog stanja kao što su blaga traumatska povreda mozga i oštećenje centralnog nervnog sistema.

Diplomate su se žalile na simptome gubitka sluha, mučninu, glavobolje, poremećaj ravnoteže, posle onoga što je opisano kao „incidenti“ koji su počeli da ih pogađaju u Havani krajem 2016. godine, prenio je CBS.

Zvaničnici istražuju da li su diplomate bile mete neke vrste soničnog napada na njihove domove. Jedan dobro obavešteni izvor rekao je da su incidenti nastavili da se ponavljaju na ostrvu i da su pojedine američke diplomate zbog toga skratile mandat.

Stejt department je ranije ovog mjeseca saopštio da se jedan broj Amerikanaca koji su radili u Kubi vratio u SAD iz „medicinskih razloga“ koji nisu životno ugrožavajući.

Portparolka Heder Noert je pre dve nedjelje rekla da je Stejt department saznao za incidente u ambasadi u Havani krajem 2016. Ona je rekla da je izvor ili uzrok „incidenata“ nepoznat ali da „izazivaju niz fizičkih simptoma“ kod službenika američke vlade.

Nekoliko američkih državljana u ambasadi je evakuisano u SAD tokom proteklih pola godine nakon što su se žalili na zdravstvene tegobe. Pojedini su kasnije dobili slušne aparate. SAD su zbog ovih incidenata proterale dvoje kubanskih diplomata.

Kuba je saopštila da istražuje navode, ali je insistirala da ne bi „nikada... dozvolila da se kubanska teritorija koristi za bilo kakvu aktivnost protiv akreditovanih diplomatskih agenata ili njihovih porodica“.

CBS je objavio da je jedan doktor koji je pregledao medicinska dokumenta upozorio na zdravstvene rizike daljeg izlaganja.

Kurir.rs/CNN

Foto printscreen tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track