(FOTO, VIDEO) URAGAN HARVI DONEO OGROMNU KIŠU, ALI I NEŠTO MNOGO GORE: Kada su meštani ovo ugledali ispred svojih kuća, još više su se uplašili
Foto: Reuters

SAMO IM JE JOŠ TO FALILO

(FOTO, VIDEO) URAGAN HARVI DONEO OGROMNU KIŠU, ALI I NEŠTO MNOGO GORE: Kada su meštani ovo ugledali ispred svojih kuća, još više su se uplašili

Planeta -

"Očekujte aligatore. Oni jednostavno traže viša područja. Pustite ih na miru dok se voda ne spusti", rekao je lokalni šerif okruga Ford Bend svojim sugrađanima u Teksasu, dok je uragan Harvi koji se pretvorio tropsku oluju tutnjao.

U malom primorskom gradu Rokportu uragan je odneo krov s doma penzionera.

Evakuisani meštani su smešteni su lokalni zatvor. Meteorolozi upozoravaju Teksašane da ne očekuju da će se situacija brzo smiriti rečima kako nije u pitanju sprint nego maraton koji će trajati duže nego što se nadaju.

Bez struje je ostalo oko 300.000 ljudi. Američki predsednik Donald Tramp je na ovom području zvanično proglasio prirodnu katastrofu, što je u Americi bitno jer takav status znači saveznu pomoć pogođenom području.

Iako je intenzitet uragana smanjen, na obalnim područjima se još uvek očekuju talasi smrtonosne snage, što je Brok Long, direktor Savezne agencije za interventna delovanja, opisao snagom od koje se može očekivati da će usmrtiti najveći broj ljudi i izazvati najveća oštećenja.

"Čak i nakon što je oslabio, Harvi je još uvek vrlo opasna oluja, koja se pretvara u smrtonosni događaj”, rekao je Long.

Stanovnici opisuju kako su satima slušali divljanje vetra, a kada su konačno izašli iz sigurnosti svojih kuća, na ulicama su našli samo stabla i nered koji je ostao iza uragana.

Snimci prikazuju porušene kuće kojima, prevrnuta vozila, iščupane semafore i ulične znakove i oštećenja na gotovo svakoj zgradi.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVO JE FLORIDAAA: Američki hevi metalac golm grudima zaustavlja uragan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track