(VIDEO) BIBLIJSKE MUKE HJUSTONA: Posle poplava, napala ih zastrašujuća pošast
Foto: Twitter Printscreen

Jezivo

(VIDEO) BIBLIJSKE MUKE HJUSTONA: Posle poplava, napala ih zastrašujuća pošast

Planeta -

Zastrašujuća katastrofa koju je prouzrokovao uragan Harvi nije jedina muka jer se u vodama koje su poplavile Hjuston pojavilo nekoliko "ostrva" vatrenih mrava.

Vatreni mravi, koji su poznati po bolnim ugrizima i otrovu, čini se da su usavršili svoje veštine preživljavanja tako što se povezuju i oblikuju svojevrsni splav. Studija, koja je objavljena u junu, pokazala je da su vatreni mravi sposobni da spoje svoja tela zahvaljujući lepljivim jastučićima ispod nogu. Kada se spoje na ovaj način, mravi iz daljine liče na plutajuću prljavštinu.

Ovako mogu da plutaju u vodi nedeljama, a formiraju splav za svega 100 sekundi.

Poslednjih dana se društvenim mrežama šire fotografije i snimci s područja Hjustona na kojima se vidi kako ovi jezivi insekti plutaju, a stručnjaci upozoravaju ljude da ih ni u kojem slučaju ne dodiruju.

Lokalne vlasti upozoravaju stanovnike da se drže podalje od napasnika.

"Izbegavajte kontakt s plutajućom masom vatrenih mrava. Ako ste u čamcu, ne dirajte mrave ni veslima jer vrlo brzo mogu da se popnu na čamac.

Stručnjaci savetuju ljude da se oblače primereno situaciji.

"Zatvorene rukavice, kišna odeća i gumene čizme onemogućavaju mrave da dođu do vaše kože. Ako se to dogodi, ugrišće vas. Odmah ih uklonite trljanjem. Ako ste u vodi, mravi će se još snažnije zakačiti za vašu kožu, a nećete moći da ih uklonite čak ni jakim mlazom vode", navode stručnjaci.

(Kurir.rs/Daily Mail)

(Foto: Twitter printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track