(VIDEO) MRAČNA STRANA ZLATNE KAPIJE: Najpoznatiji most na svetu krije strašnu tajnu
Foto: YT Printscreen

Jezivo

(VIDEO) MRAČNA STRANA ZLATNE KAPIJE: Najpoznatiji most na svetu krije strašnu tajnu

Planeta -

Simbol San Franciska i Kalifornije, Golden Gejt jedan je od najlepših mostova Sjedinjenih Američkih Država. Popularna "Zlatna kapija" sigurno je najviše puta fotografisana na svetu, što i ne čudi jer je reč o poznatom turističkom odredištu. Međutim, ništa na našoj planeti nije savršeno, pa ni veliki viseći most.

Gotovo svaka fotografija "Zlatne kapije" je magična. Viseći most, dugačak 2.737 metara, povezuje San Francisko i okrug Marin.

Otvoren je još davne 1937. godine i tada je bio najveći most na svetu – visok 227 i širok 27 metara! Dnevno preko mosta pređe oko 110.000 automobila.

Danas nije najveći, ali jeste jedan od najpopularnijih i jedan od onih mostova za koje se vezuju brojne priče. I lepe, ali i one koje bude strah i jezu.

Naime, sa ovog mosta je, nažalost, skočio veliki broj samoubica. Reč je o najpopularnijem mestu za samoubistvo na svetu!

Udaljenost između mosta i vode je čak 75 metara, a vreme pada je samo nekoliko sekundi, dok je njegova brzina 122 km/h.

Kako bi pokušali da pomognu i eventualno spreče potencijalne "skokove", vlasti su postavili table i govornice sa kojih bilo kad i bilo ko može pozvati i zatražiti pomoć.

Postojala je i ideja da se most obezbedi određenim ogradama koje bi onemogućile samoubistva, ali ona još uvek nije realizovana. Razlog predstavljaju visoki troškovi – procenjuje se da bi sve koštalo blizu 50 miliona dolara.

Mnogi se nadaju da će se ova ideja sprovesti u delo, jer će samo na taj način "Golden Gejt" biti prepoznatljiv po lepoti, veličini i ulozi koju ima u ekonomiji i turizmu, a ne po tome što svake druge nedelje sa njega skoči još jedan samoubica.

(Kurir.rs/Dnevno)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track