(FOTO) PANIKA ZBOG RUSKE VEŽBE: Amerika šalje borbene avione na Baltik kao pojačanje NATO članicama!
Foto: printscreen lakenheath.af.mil

strahuju OD INVAZIJE

(FOTO) PANIKA ZBOG RUSKE VEŽBE: Amerika šalje borbene avione na Baltik kao pojačanje NATO članicama!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su poslale pojačanje u borbenim avionima da patroliraju nebom nad NATO članicama - Litvanijom, Letonijom i Estonijom - tokom velikih ruskih vojnih vežbi koje će se narednog meseca održati u regionu Baltika.

Sedam američkih borbenih aviona F-15C sletelo je ove nedelje u vazduhoplovnu bazu Šjauljaj, u Litvaniji, kako bi patrolirali nebom iznad baltičkih zemalja, što je za tri više nego što je obično korišćeno otkako je patrolna misija NATO pojačana nakon krimske krize u 2014. godini, prenosi agencija Rojters.

"Pojačavamo misiju patroliranja iz vazduha tokom perioda održavanja vojne vežbe "Zapad 2017". Drago nam je što takođe ovde imamo dodatne kopnene trupe", izjavio je zamenik litvanskog ministra odbrane Vitautas Umbrasas novinarima u Šjauljaju, misleći na dodatnih 600 američkih vojnika koji će biti raspoređeni u baltičkim zemljama tokom rusko-beloruske vojne vežbe.

Vodeći komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Volters je rekao da je broj borbenih aviona povećan zbog "povoljnih prilika za obuku" u Litvaniji, bez ikakvog pomena Rusije tokom konferencije za novinare u Šjauljaju.

Vojna vežba "Zapad", koja će se od 14. do 20. septembra održati u Belorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, izazvala je nezadovoljstvo u regionu, iako je Moskva saopštila da će se vojne snage uvežbavati isključivo za defanzivni scenario i da neće biti priprema za invaziju. Rusija je demantovala pisanje medija da se na vežbama „Zapad 2017“ priprema „odskočna daska za okupaciju“ Litvanije, Poljske ili Ukrajine.

"To nema nema nikakve veze sa stvarnošću", izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije, general-potpukovnik Aleksandar Fomin o pripremi zajedničke strateške vojne vežbe „Zapad".

„Već nekoliko meseci najveći svetski mediji, a za njima i političari, uznemiravaju javno mnjenje, šireći mitove o ’ruskoj pretnji‘. Predviđaju se najneverovatniji scenariji razvoja događaja. Neki idu toliko daleko da navode da se na vojnim vežbama ’Zapad 2017‘ priprema ’odskočna daska za invaziju‘ i ’okupaciju‘ Litvanije, Poljske ili Ukrajine. Nijedna od tih paradoksalnih verzija nema nikakve veze sa stvarnošću, što su već više puta potvrdili zvaničnici Rusije i Belorusije“, istakao je Fomin.

Zvančna Moskva je saopštila da će skoro 13.000 ruskih i beloruskih vojnika učestvovati u vežbi "Zapad", kao i 70 aviona i helikoptera.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen lakenheath.af.mil

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track