AMERIKA POVUKLA POZIV: Rusija više nije dobrodošla u NATO alijansu
Foto: Profimedia

Jedva su čekali...

AMERIKA POVUKLA POZIV: Rusija više nije dobrodošla u NATO alijansu

Planeta -

Vreme kada je Rusija bila dobrodošla u NATO i sumnje da je potrebno očuvanje Severnoatlantske alijanse je davno završeno, rekla je za „Njujork tajms“ stalna predstavnica SAD pri NATO-u Kej Bejli Hačison.

Prema rečima stalnog predstavnika SAD pri NATO-u, nakon raspada SSSR-a ’90-ih godina budućnost Alijanse je postala neodređena. Tada su neki čak i sumnjali u potrebu za postojanjem NATO-a, dok je neko pozivao na stupanje Rusije u Alijansu. Međutim, ti dani su davno prošli, rekla je Hačisonova.

Ona smatra da se predsednik Donald Tramp, državni sekretar SAD Reks Tilerson, šef Pentagona Džejms Matis i senatori iz republikanske i demokratske partije slažu u oceni da treba ojačati NATO kao reakcija na savremene izazove, među kojima su ruska agresija, raketno-nuklearni program „država-otpadnika“, kao i međunarodni terorizam.

Stalni predstavnik SAD smatra da za jačanje Severnoatlantske alijanse treba da poveća vojnu budžet država-članica NATO-a do dva odsto BDP-a.

Da su sve zemlje koje ulaze u Alijansu ispunile ovaj uslov 2016. godine, uspeli bi da povećaju vojne rashode za sto hiljada dolara, smanjivši tim samim obaveze SAD u tom delu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je naručio likvidaciju vođe rakovičkog klana?

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja