KINA OŠTRO UPOZORILA SEVERNU KOREJU: Prekinite planove o lansiranju nove rakete, to je zabranjeno
Foto: AP, Fonet

APEL NA RAZUM

KINA OŠTRO UPOZORILA SEVERNU KOREJU: Prekinite planove o lansiranju nove rakete, to je zabranjeno

Planeta -

Kina je danas upozorila Severnu Koreju da ne nastavi sa navodnim planovima da lansira novu balističku raketu i pozvalo Pjongjang da ne pogoršava napetosti. Južnokorejski mediji ranije danas su javili da vojska te zemlje veruje da je Severna Koreja spremna da lansira novu balističku raketu, najverovatnije interkontinetalnu ICBM.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je novinarima da Severnoj Koreji mora da bude jasno da se rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranjuju takve aktivnosti.

Geng je u Pekingu izrazio nadu da sve strane, naročito Severna Koreja, "vežbaju uzdržanost i uzdržavaju se od dodatne eskalacije tenzija", preneo je AP.

Kina je, danas, takođe, uputila zvaničan protest Severnoj Koreji nakon što je ta zemlja izvela najsnažniju nuklearnu probu do sada.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je ranije danas da detektuje znake da se Severna Koreja priprema da lansira novu raketu konstantno od prethodnog lansira izvedenog u nedelju.

Severna Koreja izvela je juče svoju šestu i najsnažniju nuklearnu probu, saopštivši da je detonirala unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, što je izazvalo burna reagovanja širom sveta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto:AP, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 28. EPIZODA: Patriot PAC-3 - ovim će Japanci će obarati Kimove rakete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track