NAJMISTERIOZNIJE MESTO U SEVERNOJ KOREJI: Evo šta se zna o Kimovoj skrivenoj bazi za nuklearne testove
Foto: Profimedia i Reuters, Foto: Profimedia, Reuters

OTKRIVENI DETALJI

NAJMISTERIOZNIJE MESTO U SEVERNOJ KOREJI: Evo šta se zna o Kimovoj skrivenoj bazi za nuklearne testove

Planeta -

Severna Koreja, koja je u nedelju detonirala hidrogensku bombu, jedna je od najizolovanih zemalja, a pojedine lokacije potpuno su van domašaja stranaca.

Najzanimljivija lokacija u Severnoj Koreji — barem nakon što je postalo jasno da režim Kim Džong-una ne namerava da prekine nuklearna testiranja kako bi se domogao nuklearne bojeve glave koju može da montira na interkontinentalni balistički projektil (ICBM) i tako dosegne tlo kontinentalnog dela SAD — zove se Pungeri.

Kako javlja Bi-Bi-Si, radi se o lokaciji na kojoj je severnokorejski režim od 2006. godine sproveo šest nuklearnih testova, uključujući i ovaj poslednji sa hidrogenskom bombom, najrazornijim oružjem na svetu.

Snaga poslednje detonacije je inače procenjena na 50-ak kilotona, što je oko tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine.

Pungeri se nalazi na severoistoku zemlje na planinskom terenu. Bi-Bi-Si navodi da je tamo smešten glavni pogon severnokorejskog nuklearnog programa i da je to jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svetu.

Većina poznatog o ovoj tajnovitoj lokaciji bazira se na satelitskim snimcima i praćenju premeštanja opreme na tom području.

Sami nuklearni testovi izvode se u sistemu tunela iskopanih pod planinom Mantap, nedaleko od Pungerija.

Obaveštajne agencije koje prate Severnu Koreju detaljno prate i iskopavanje materijala, pred gorespomenutim tunelima, kako bi pokušali da zaključe priprema li Kim Džong Un nove nuklearne testove.

Uoči poslednjeg nuklearnog testiranja, u kojem je detonirana hidrogenska bomba, satelitski snimci napravljeni u avgustu prikazivali su da je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju.

Ranije ove godine satelitski snimci su otkrili nove radove na kopanju tunela, a pred jedan od tunela postavljen je neidentifikovani komad opreme.

Eksperimentalne eksplozivne naprave, piše Bi-Bi-Si, smeštaju se duboko u tunele, na sam njihov kraj. Tunel se potom zatrpa zemljom kako bi se sprečilo „curenje“ radijacije, a potom se bomba detonira.

O gradovima i mestima u blizini lokacije Pungerija zna se vrlo malo, ali se zato nešto više zna o kineskim mestima nedaleko od granice sa Severnom Korejom.

Konkretno, poznato je da je u nekoliko gradova uz granicu sa Severnom Korejom prijavljeno podrhtavanje tla u trenutku izvođenja nuklearnih testiranja.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia i Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sila 26.epizoda: Podmornica Gorae - Kimov adut iz morske dubine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track