KATALONSKA VLADA DIGLA UZBUNU: Vlast u Madrid sprovodi opsadu,branićemo se
Foto: Reuters

prepucavanje

KATALONSKA VLADA DIGLA UZBUNU: Vlast u Madrid sprovodi opsadu,branićemo se

Planeta -

Vlada španske pokrajine Katalonija tvrdi da je centralna vlada u Madridu nametnula "prikriveno stanje opsade", nakon što je špansko Državno tužilaštvo danas saopštilo da će podići optužnice protiv članova katalonskog parlamenta zbog izglasavanja zakona o održavanju referenduma o nezavisnosti.

"Ovo ni u čemu ne menja projekat (katalonske) vlade. Suočeni sa prikrivenim stanjem opsade, mi sada osećamo obavezu da branimo naša najosnovnija prava", kazao je portparol Djordi Turul.

Špansko Državno tužilaštvo saopštilo je da će podići optužnice protiv članova katalonskog parlamenta zbog izglasavanja zakona o održavanju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, koji španska vlada smatra nelegalnim.

Navodi se da je Državni tužilac Hose Manuel Maza kazao novinarima da će njegova kancelarija takođe podići optužnice i protiv članova vlade Katalonije zbog potpisivanja zakona.

Maza je rekao da je od bezbednosnih snaga Sspanije zatražio da istraže pripreme koje katalonska vlada sprovodi povodom održavanja referenduma, preneo je Rojters.

Španska vlada održaće danas sednicu nakon što je katalonski parlament usvojio zakon kojim je ozvaničio svoje planove da se 1. oktobra u tom španskom regionu organizuje referendum o nezavisnosti.

Premijer Marijano Rahoj razgovara odvojeno i sa liderima dve najveće opozicione partije u Španiji u nastojanju da sačuva političko jedinstvo zemlje, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Vlada će pokušati da stopira referendum u Kataloniji tako što će uputiti žalbu Ustavnom sudu zemlje koji je prethodno već jednom presudio da referendum može da se održi samo uz saglasnost centralnih vlasti u Madridu, prenosi AP.

Sudije Ustavnog suda takođe razmatraju zahtev premijera Rahoja o sankcionisanju članova katalonskog parlamenta zbog usvajanja pravnog okvira za referendum.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track