PLASTIČNA HIRURGIJA U MODI: Ovo niste znali o Teheranu!
Foto: Shutterstock

STARO I NOVO!

PLASTIČNA HIRURGIJA U MODI: Ovo niste znali o Teheranu!

Planeta -

Pokrivanje žena je obavezno ako rade u državnim institucijama, na svim drugim mestima dovoljna je obična marama

TEHERAN - U glavnom gradu Irana živi više od 12 miliona ljudi, a preko dana taj broj naraste i do 15-16 miliona, sa svima koji u grad svakodnevno dolaze da rade i zarade.

Nije baš istorijski dokazano kako je dobio ime, ali je prihvaćeno objašnjenje da naziv Teheran znači „toplo mesto“.

Teheran je jedan od rekordera u svetu po broju vozila na ulicama, što je i razlog da se oko njega izgradi više od 100 kilometara obilaznica i auto-puteva, pa je čak i saobraćaj u samom gradu organizovan u tri obruča.

Za onaj centralni potrebne su odgovarajuće dozvole, što znači da ne može baš svako kome padne na pamet da se voza po centru.

Drugi je obruč malo širi i tu se primenjuje sistem par-nepar, dok je treći obruč taj sa obilaznicama i tu može da vozi svako kako hoće.

Opasan prelazak ulice

I inače se po gradu vozi - kako ko hoće, tačnije, semafori kao da ne postoje, pešaci takođe, pa je jedno od važnih umeća koje treba posedovati ili steći tokom boravka u Teheranu - kako preći ulicu.

Žestoko zagađenje i krkljanac, međutim, zagarantovani su i ne postoji popodnevni ili bilo koj drugi špic, u gužvu možete da zapadnete i iza ponoći, ali i u bilo kom delu dana i noći.

Još jedna karakteristika grada je obilje hrane, svuda, na svakom mestu, usput, u restoranima, na tezgama, na bazarima, a reč je o neverovatno ukusnoj hrani u kojoj je puno mesa, pirinča, možda najlepšeg i najukusnijeg na svetu, povrća i divnih začina, i sve to preliveno ogromnim količinama soka od nara i limete.

Slatkiši nisu baš po našem ukusu, ali je sve ostalo, uključujući obilje neverovatnih sokova i čajeva, uživanje za sva čula.

Alkohol je zabranjen, baš kao i rukovanje žena i muškaraca, ili to da vas poveze žena taksista - ako ste muškarac.

Taksi vozila su i motori, ali žene ne smeju da taksiraju motorima, tačnije ne smeju uopšte da voze motor.

Za neke poslove, poput onih u državnim institucijama, ženama je obavezna garderoba hidžab, i to „kompletan“, što podrazumeva dvostruku maramu, crnu odoru i pokrivene sve delove tela.

Plastična hirurgija u modi

U ostalim prilikama obavezna je samo marama, sve drugo je improvizacija i sve je sličnije onome što nose žene svuda u svetu, uz obavezne pantalone ili dugu suknju i tuniku koja „pokriva dovoljno“.

Sve češća pojava je, međutim, da je ispod te tunike minić, da su na nogama sandale, odnosno otvoreni prsti, a da je na licu toliko toga „urađeno“ i izmenjeno plastičnim operacijama da vam se čini kako sve žene liče, a „preobražaj“ im je izveden po istom modelu, piše Tanjug.

Posledica sankcija

BANKARSKE KARTICE - DA, ALI DOMAĆE

Teheran ima i bleštave moderne tržne centre, a bankomati su na svakom koraku, ali primaju samo domaće kartice. Strane, naime, ne prolaze, zbog sankcija

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track