JEZIVA SMRT MALIŠANA: Otišao je u šumu, kad ga je ugrizla najotrovnija zmija na svetu... preminuo je posle nekoliko minuta
Foto: YT Printscreen

Tragedija

JEZIVA SMRT MALIŠANA: Otišao je u šumu, kad ga je ugrizla najotrovnija zmija na svetu... preminuo je posle nekoliko minuta

Planeta -

Sedmogodišnji dječak iz Zimbabvea preminuo je nakon što ga je ugrizla smrtonosna crna mamba.

Do tragedije je došlo pošto je mališan Tahabani Sibanda otišao sa svojim 16-godišnjim bratom Tamasankvom u džunglu da bi potražili izgubljene magarce svoje porodice.

Kako priča stariji brat, posle nekoliko sati odlučili su da se odmore pa su seli ispod jednog drveta. U jednom trenutku stariji brat je primetio otrovnicu kako leži blizu mlađeg i upozorio ga da se polako odmakne. Nažalost, on se uspaničio, brzo ustao i stao na zmiju koja ga je momentalno ugrizla.

Mlađi brat je odmah osetio slabost, žalio se da ne može da pomeri udove, niti da diše. Brat ga je brzo uzeo u ruke i počeo da trči ka selu, ali je posle samo nekoliko minuta mali Tahabani preminuo.

Crna mamba, jedna od najotrovnijih zmija može da naraste i preko 4 metra dužine (od otrovnih zmija duža je samo kraljevska kobra), iako je većina odraslih primeraka velika oko tri metra. Živi na području subsaharske Afrike, a poznata je kao najbrža kopnena zmija na svetu koja se može kretati barem 11 km/h, ako ne i brže, na kraćim relacijama.

Ipak, pre svega je poznata po reputaciji najsmrtonosnije zmije na svetu. Poseduje ubojitu kombinaciju snažnog neurotoksina i dimenziju koja joj omogućava da jednim ugrizom ubrizga i do 400 mg otrova, iako joj je prosek oko 120 mg.

Budući da je njen otrov među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio nijednu osobu, uglavnom jer živi u australijskim pustarama), pretpostavlja se da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čoveka, što znači da bi prosečan ugriz bio dovoljan da usmrti desetak osoba, a izrazito jak i više od 30. Koliko je opasna, svedoči činjenica da je svaki njen ugriz otrovan (dakle nema "suvih" ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je zagarantovana ako žrtva ne primi protivotrov - štaviše, čak i s protivotrovom 14 odsto osoba koja je ova zmija ugrizla na kraju ne prežive.

Kao da sve nabrojano nije dovoljno, crna mamba postaje agresivna, čak i neustrašiva ako se oseti ugroženom, te je u stanju da ugrize svoju žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom vremenskom periodu, pri čemu može da ubrizga dovoljno otrova da žrtvi naprosto više nema spasa pa smrt zbog zatajenja organa nastupi već za 15 minuta.

(Kurir.rs/jutarnji.hr)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALARMANTNO: Srbija leglo zmija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track