MASAKR U AMAZONU: Pobili pleme koje se skrivalo od sveta vekovima
Foto: Youtube/Printscreen

ZLOČIN KOJI VODI DO ISTREBLJENJA

MASAKR U AMAZONU: Pobili pleme koje se skrivalo od sveta vekovima

Planeta -

Pripadnici plemena amazonskih Indijanaca mirno su uz reku skupljali jaja u jednom od izolovanih krajeva Amazona kad su naleteli na tragače za zlatom.

Federalni tužioci u Brazilu pokrenuli su istragu povodom navodnog masakra nad desetak pripadnika plemena. Reč je o zločinu kojim se pokazuje da su indijanske grupe u toj zemlji sve ugroženije. Brazilska agencija za urođenička pitanja, Funai, saopštila je da je kabinet glavnog državnog tužioca u državi Amazona obavestila o zločinu koji je počinjen uz granicu s Kolumbijom. Jedan od dokaza koji su priložili je i ručno izrezbareno veslo tog plemena.

foto: Youtube/Printscreen

Za zločin se saznalo iz jednog razgovora u gostionici u kome su osumnjičeni opisivali zlodelo.

"Čak su se hvalili kako su raskomadali tela i pobacali ih u reku. Tragači za zlatom su tvrdili da su morali da ubiju ili će biti ubijeni", navodi se.

Službenici Funaija odmah su krenuli u razgovore po mestima u tom kraju i potom predali slučaj policiji. "Mnoštvo je dokaza, ali to treba još da se dokaže", kazala je.

Tužilac kome je dodelljen slučaj, Pablo Luz de Beltrand, potvrdio je da je istraga pokrenuta, ali nije mogao da otkriva detalje. Rekao je da se zločin navodno dogodio u Dolini Javari, drugom najvećem urođeničkom rezervatu u Brazilu, na krajnjem zapadu. "Sledimo tragove, ali ta područja su ogromna i pristup njima je težak. Ta plemena još nisu imala kontakt s civilizacijom, čak i Funai ima tek povremene podatke o njima. Zato je to težak zadatak i zato sve vladine institucije moraju da rade zajedno", kazao je.

Rekao je i da je ovo drugi ovakav slučaj na kojem radi ove godine. Ubistva Indijanaca prvi put su ove godine prijavljena u februaru i taj slučaj je još uvek otvoren.

Globalna organizacija za zaštitu urođeničkih prava Survival International upozorila je da, s obzirom na to da su grupe takvih amazonskih plemena tako male, ovaj događaj mogao bi da predstavlja uništenje znatnog procenta te izolovane etničke grupe.

Pod predsednikom Brazila Mišelom Temerom smanjena su finansijska sredstva vlade namenjena urođeničkim poslovima. Zato je Funai u aprilu zatvorio pet od svojih 19 baza za posmatranje i zaštitu izolovanih urođenika, a i inače je morao da smanji svoje osoblje. Baze su bile namenjene zaustavljanju drvoseča i rudara, i za komuniciranje s nedavno otkrivenim plemenima. Tri takve baze bile su u Dolini Javari, poznatoj i kao Kontaktnoj granici. Veruje se da tamo još uvek postoji više nikad kontaktiranih plemena nego igde drugde u svetu. 20 od 103 nekontaktirana plemena u Brazilu nalaze se u toj dolini.

Otkako su učestali sukobi oko zemlje u mnogim udaljenim područjima Brazila, na udaru nasilja našli su se ruralni radnici, urođeničke grupe i aktivisti. Do kraja jula pobijeno je više od 50 ljudi, dok je tokom cele 2016. u takvim sukobima ubijena 61 osoba. U nekim slučajevima optuživalo i agenti vlade ili policije su optuživani za nasilje.

"Kad je njihova zemlja zaštićena, oni napreduju. Kad njihovu zemlju napadaju, njima preti istrebljenje", navode iz organizacije.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track