(VIDEO) PANIKA NA BALTIKU: Rusija vežba na granici, NATO u paranoji
Foto: AP

analiza Dojče velea

(VIDEO) PANIKA NA BALTIKU: Rusija vežba na granici, NATO u paranoji

Planeta -

I pored svih ruskih pokušaja smirivanja, članice NATO veoma su zabrinute zbog rusko-beloruske vojnih vežbi "Zapad-2017", a pre svega je reč o istočnoevropskim članicama Alijanse koje strahuju da bi Rusija mogla da ih napadne, navodi "Dojče vele" (DW).

Naime Rusija i Belorusija su juče počele zajedniču vojnu vežbu, na ruskoj granici što je izazvalo strah na Zapadu. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane je odmah reagovalo i potvrdilo da je manevar "potpuno defanzivne prirode i nije usmeren ni prema jednoj zemlji, niti grupi zemalja".

"Izabrali smo vojna uporišta koja su dosta daleko od granice Ukrajine, Poljske, Litvanije i Letonije", dodaje savetnik beloruskog ministra odbrane Oleg Vojnov za svaki slučaj, a navodi DW.

Navodi se da dve vojske imaju fiktivne neprijatelje kojima su čak dali i imena: Vajšorija, Lubenija i Vesbarija.

Međutim baltičke zemlje i Poljska su strahu da bi to mogla da budu i njihova imena a DW navodi da NATO čak ne veruje ni u zvaničan broj učesnika na vežbi koji je saopštila Moskva od 12.700 vojnika. Londonski vojno-naučni Institut Džejns izašao sa cifrom od čak 80.000 do 100.000 vojnika.

S druge strane, stručnjak nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za bezbednosna pitanja i bivši oficir generalštaba Roderih Kizeveter, u intervjuu za radio "Dojčlandfunk" kaže da je to "samo deo mnogih drugih vežbi" kojih je istovremeno bilo između Crnog mora i poluostrva Kola dok je bivši general Bundesvera Karl-Hajnc Later izjavio da "u Savetu NATO-Rusija jesu bili obavešteni", ali da i dalje sumnjaju u tačnost navedenih informacija.

Navodi se da general Later doduše ne veruje da je pritom reč o simulaciji napada na Poljsku ili Baltik ali smatra da je uznemirenost Baltika "normalna". I Roderih Kizeveter ocenjuje da je "malo verovatan" napad na neku od NATO-zemalja.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, za rusku novinsku agenciju Ria novosti izjavio je da manevri ne predstavljaju "neposrednu opasnost za nekog saveznika", ali i dodao da bi Moskva trebalo kroz transparentnost "da otkloni napetosti i spreči nesporazume".

DW navodi da se u istočnim članicama NATO širi strah. Šef poljske nacionalne službe za bezbednost Pavel Soloh za privatni radio "Zet" izjavio je da je vežba demonstracija "sposobnosti ruske države za velike ratne akcije" kao i da je "stepen mobilizacije zaista impresivan". I političar nemačkih Liberala (FDP) i zamenik predsednika Evropskog parlamenta Aleksandar Graf Lambsdorf kaže da su "veliki ruski manevri povod za zabrinutost".

Međutim, veliki broj zapadnih političara zaduženih za bezbednosna pitanja plasiraju razne spekulacije, od toga da Putin hoće da unese razdor među istočnim članicama NATO koje se osećaju ugroženo i nemačkog društva pa do toga da je stvaranje nesigurnosti ruska strategija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track