MISTERIOZNA BOLEST NAPALA I KANADSKE DIPLOMATE NA KUBI: Izgubili sluh, a onda su simptomi odjednom nestali
Foto: Profimedia

SONIČNI NAPADI KOJIMA SE NE ZNA UZROK

MISTERIOZNA BOLEST NAPALA I KANADSKE DIPLOMATE NA KUBI: Izgubili sluh, a onda su simptomi odjednom nestali

Planeta -

Misteriozni "akustični napadi" na tlu Kube poslednjih meseci ciljali su najmanje pet kanadskih diplomata i njihove porodice, javila je danas kanadska televizija CBC.

Početkom avgusta, američka i kanadska vlada priznale su da su se brojne diplomate te dve zemlje na misiji u Havani sa porodicama žalile na gubitak sluha, migrene i mučninu. Simptomi su se pojavili krajem prošle godine i u međuvremenu su nestali, rekli su zvaničnici.

Više od pet ali manje od deset kanadskih porodica pogođeno je tim napadima, i nekim od njih je bilo potrebno bolničko lečenje, a simptomi su sada nestali, navela je kanadska javna televizija.

Prethodno je kanadska vlada priznala da je jedan od njenih diplomata na misiji na Kubi imao gubitak sluha.

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prošle nedelje da "ima saznanja o neuobičajenim simptomima koji pogađaju kanadsko i američko diplomatsko osoblje kao i njihove porodice u Havani".

Diplomate su osetile čudne stvari u njihovoj kući krajem 2016. godine, uključujući vibracije tela ili probadajuće zvuke, naveo je jedan izvor. Prema kanadskim diplomatama, visoki kubanski zvaničnici nisu pod sumnjom i kubanske vlasti olakšale su i saradjivale u kanadskoj istrazi na licu mestsa. Medijski izveštaji su na kraju u avgustu naveli američki Stejt department da izadje u javnost i prizna da su incidenti izazvali razne fizičke simptome kod američkog diplomatskog osoblja, i da je to pod istragom. Navedeno je da je 16 Amerikanaca pogodjeno istim simptomima.

Stejt department je naveo da su incidenti prestali, ali je 21. avgusta registrovan novi incident, a broj obolelih Amerikanaca na Kubi porastao je na 21.

"Realnost je da ne znamo ko ili šta je ovo izazvao", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert i dodala da je zbog toga istraga u toku.

Predsednik Kube Raul Kastro je pozvao ranije šefa američke ambasade na Kubi da mu prenese da vlasti ne stoje iza toga, da je i on zabrinut i ponudio saradnju u istrazi.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Strašno! Teroristički napad u Londonu! Goreli ljudi u metrou!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja