(FOTO) IZGUBLJENI RAJ: Ovih 10 čuda prirode danas su zauvek izgubljena i to sve zbog ovoga...
Foto: YT Printscreen

Uništena lepota

(FOTO) IZGUBLJENI RAJ: Ovih 10 čuda prirode danas su zauvek izgubljena i to sve zbog ovoga...

Planeta -

Jedna od stvari koje najviše šokira ljude kod klimatskih promena, zemljotresa, vulkana jeste to što ruše utisak da je svet oko njega stabilan i nepromenjiv. Klimatske promene, kao najgora opasnost po život na Zemlji, pa tako i po čovjeka, pokazuju da je svet ranjiv čak i na štetno delovanje čoveka. A da je i inače promenjiv, osim geoloških procesa koji se mere milionima godina, pokazuju i ovih 10 primere prirodnih čuda koja pamtimo, ali koja nažalost više ne postoje.

1. Plaža Kaimu na Havajima

Popularna plaža s crnim peskom postoji još samo u sećanju i na snimcima otkako je početkom 20. veka spori tok lave iz vulkana zbrisao 150 domova meštana i samu plažu.

2. Solomonska ostrva

Klimatske promene, kao posledica globalnog zagrevanja planete Zemlje, znače i otapanje polova i podizanje nivoa mora, a to takođe znači i potapanje niskog kopna. Prošle godine nestalo je pet ostrva iz arhipelaga Solomonskih ostrva. Na kocki su i čitave nacije – Maldivi i Tuvalu pre svih.

3. Plaža Legzira (Maroko)

Lukovi crvenih stena decenijama su oduševljavali turiste sve dok se pre tačno godinu dana jedan (od dva) nije srušio.

4. Ledeni greben Larsen C (Antarktik)

Opet su na delu klimatske promene. Ono što se do pre samo 20 ili 30 godina smatralo "večnim ledom", sada se odlama i otapa. Smešten uz Antarktičko poluostrvo, danas je sve manji i manji.

5. Azurni prozor (Malta)

Hiljadama godina je trebalo moru da izbuši fascinanti luk u obali Malte. Da bi ga to isto more u martu ove godine i srušilo.

6. Tunel stablo (Kalifornija)

Hiljadu godina postojalo je stablo sekvoje kroz koje je prolazila znamenita staza koju su ljudi napravili u 19. veku. Oluju iz januara sekvoja nije izdržala.

7. Stablo u Tenereu (Niger)

Dugi niz godina stablo je bilo definitivni rekorder kao najizolovanije stablo na svetu. Prvo sledeće raslo je oko 400 kilometara dalje. Tajna je bila u tome da je stablo jedino preživelo iz grupe stabala koja su u ivičnom području Sahare davno rasla. I dok su se usled širenja Sahare sva ostala sasušila, ovo je korenjem dosegnulo vodu u podzemlju na dubini od 36 metara i tako je preživelo. Sve dok ga 1973. kamionom nije srušio pijani vozač iz Libije.

8. Stena Mukurob (Namibija)

Ime joj je u prevodu značilo "Prst božji". Srušila se 4. decembra 1988.

9. Nacionalni park 12 apostola (Australija)

Tih stena danas ima osam, a poslednja je stradala pod udarom talasa 2005. godine. I to pred očima turista.

10. Starac s planine (Nju Hapšir – SAD)

Stena koja podseća na profil ljudskog lica, ne postoji još od maja 2003. godine. (Kurir.rs/Express.hr)

(Foto: )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja