Pobunjenici odrubili vojnicima glavu
Foto: Rojters

Upad i zločin

Pobunjenici odrubili vojnicima glavu

Planeta -
Grupa ekstremista prešla je iz Avganistana u Pakistan i ubila 13 pakistanskih vojnika

ISLAMABAD - Grupa ekstremista prešla je iz Avganistana u Pakistan i ubila 13 pakistanskih vojnika, od kojih su sedmorici odrubljene glave.

Premijer Pakistana je najavio protest predsedniku Avganistana zbog upada i zločina. Napad se dogodio u pograničnoj oblasti Dir, u blizini doline Svat koju su pakistanski talibani držali pod kontrolom do 2009. godine.

Islamabad je pod jakim pritiskom SAD koje smatraju da pakistanske vlasti ne čine dovoljno u borbi protiv islamističkih boraca na svojoj teritoriji, pre svega na severo-zapadu, duž granice sa Avganistanom.

Novoizabrani pakistanski premijer Radža Pervez Ašraf rekao je da će uložiti protest direktno avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju.

"Uputili smo oštar protest (avganistanskom ministarstvu spoljnih poslova), a o tome ću razgovarati i sa (Hamidom) Karzaijem", rekao je Ašraf novinarima u Karačiju.

Avganistan i Pakistan godinama razmenjuju optužbe da ne čine dovoljno da spreče pobunjenike, pre svega talibane da prelaze granicu i izvode napade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja