Al Kaida sprema Norvežanina za napade

Strah i panika

Al Kaida sprema Norvežanina za napade

Planeta -
Regrutovan mladić nema nikakav dosije u policiji, ni kaznu za parkiranje i može da putuje gde god želi

STOKHOLM - Jedan Norvežanin, koji je prošao obuku za teroriste u kampu Al Kaide u Jemenu, trenutno plaši zapadne obaveštajne službe koje već dugo strahuju od ovakvog scenarija da jedan konvertit ka islamu koji je obučeni terorista, može lako da putuje po Evropi i SAD, bez viznih ograničenja.

Zvaničnici tri evropske bezbednosne službe potvrdili su agenciji AP da je lice “operativno”, što znači da je prošlo obuku i spremno da primi naređenja.

Pripadnici obaveštajnih službi, čiji identitet nije obvaljen, ističu da ne mogu u javnosti da iznose podatke o ovom slučaju. Takođe, odbijaju da saopšte i ime Norvežanina, koji nije optužen ni za jedno krivično delo.

“Mislimo da je operativan i da čeka da dobije cilj”, rekao je jedan “bezbednjak”, dodajući da će cilj najverovatnije biti zapad. Predstavnik bezbednosne službe iz jedne druge evropske zemlje potvrdio je informaciju dodajući da, po njegovim saznanjima, još nije određena meta.

Evropske obaveštajne službe, uključujući i Norvešku, proteklih godina su upozoravale na opasnost rastuće radikalizacije muslimana koji putuju na obuku u terorističke kampove u zonama konflikta.

Do skoro se radilo pre svega o mladim muškarcima sa porodičnim korenima u islamskim zemljama. Međutim u novom slučaju nije reč o imigrantu, već o Norvežaninu koji je 2008. prešao u islam, ubrzo postao radikalan, i otputovao u Jemen na obiku. Više meseci on je, prema saznanjima obaveštajnih službi, proveo u Jemenu, i najverovatnije se još nalazi tamo.

Norvežanin nema nikakav dosije u policiji, što ga čini idealnim regrutom za Al Kaidu.

“Nema čak ni kaznu za parkiranje”, rekao je izvor iz obaveštajnih službi, dodajući da je “lice potpuno čisto i da može putovati gde god želi”.

Zvaničnik nije želeo da govori o preventivnim merama koje su preduzete u ovom slučaju, ali je naglasio da su sa prijateljskim službama podeljene informacije potrebne za sprečavanje terorizma.

CIA i FBI odbili su da komentarišu slučaj Norvežanina koji se priprema u kampu Al Kaide. Portparol norveške bezbednosne službe PST Trond Hugubaken je, takođe, odbio da komentariše objavjene podatke, ukazujući na izveštaj ove službe od februara u kojem se navodi da je više islamskih ekstremista otputovalo iz Norveške u zone konflikta na obuku. On je priznao da konvertiti koji se okreću nasilnom ekstremizmu predstavljaju poseban izazov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track