Najnovije vesti

MERKELOVA ODRŽALA PRVI GOVOR POSLE NEZVANIČNE POBEDE: I odmah rekla ko će joj predstavljati najveći problem
Foto: Reuters

neće joj biti lako

MERKELOVA ODRŽALA PRVI GOVOR POSLE NEZVANIČNE POBEDE: I odmah rekla ko će joj predstavljati najveći problem

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je danas da preuzima mandat za formiranje nove nemačke vlade sa svojim konzervativnim blokom, istakavši da antiimigraciona stranka Alternativa za Nemačku (AfD) predstavlja "veliki novi izazov" sada kada ulazi u parlament.

Merkel je, u prvoj izjavi nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati danas održanih izbora u Nemačkoj, obećala da će pridobiti podršku glasača nacionalističke AfD nakon što je ta stranka stekla dovoljno veliku podršku da može da uđe u Bundestag, prenosi AP.

"Naravno, priželjkivali smo bolji rezultat, to je jasno", priznala je kancelarka, podsetivši da je njena stranka na vlasti već 12 godina od kojih su, kako je istakla, poslednje četiri bile "pune izuzetnih izazova".

Merkel je pristalicama poručila da želi da "pridobije nazad glasače AfD" tako što će rešavati probleme zemlje i pozabaviti se njihovim razlozima za zabrinutost.

Merkel je na današnjim izborima osvojila četvrti uzastopni mandat, pokazuju ankete objavljene posle zatvaranja biračkih mesta.

Prema izlaznim anketama, krajnje desničarska i antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) ulazi u parlament.

Demohrišćanska partija Merkelove je, prema tim rezultatima, osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska partija daleko iza, na drugom mestu, sa osvojenih oko 20-21 odsto glasova, javlili su ARD i ZDF.

Na trećem mestu je AfD, sa osvojenih 13 do 13,5 odsto glasova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! EKSKLUZIVNO! Otac srpskog ministra policije trguje oružjem?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...