MANJE POZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA NAJPOZNATIJE NEMICE: Angela od konobarice do najmoćnije žene na svetu
Foto: Profimedia

BIOGRAFIJA

MANJE POZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA NAJPOZNATIJE NEMICE: Angela od konobarice do najmoćnije žene na svetu

Planeta -

Zloglasna istočnonemačka tajna služba Štazi je tokom 80-ih godina neuspešno pokušala da je vrbuje za svog agenta

BERLIN - Deset puta je ugledni Forbs birao Angelu Merkel, nemačku kancelarku, za najmoćniju ženu na svetu. Mediji su joj odavno dali nadimak „gvozdena frau“, dok je Nemci jednostavno zovu „muti“, što znači mama.

foto: Profimedia

Angela Dorotea Merkel, kako joj je puno ime, rođena je 17. jula 1954. u Hamburgu. Ima tri godine mlađeg brata Markusa i deset godina mlađu sestru Irenu.

Otac sveštenik

Otac Horst je bio luteranski sveštenik, a majka Herlind nastavnica engleskog, italijanskog i latinskog. Kad je imala svega nekoliko nedelja, njena porodica se preselila u Istočnu Nemačku. Angela je žarko želela da bude profesorka ruskog jezika kao mala. U školi su joj odlično išle prirodne nauke. Tokom studiranja u Lajpcigu 1973-1978. zarađivala je za džeparac radeći kao konobarica u diskoteci.

foto: Profimedia

Iza sebe ima dva braka. Prvi je sklopila 1977. s kolegom sa studija Ulrihom Merkelom. Doktorirala je u Istočnom Berlinu dok je njen suprug pokušavao da njihov stan osposobi za život. Razveli su se 1982, ali je i nakon toga zadržala njegovo prezime.

Voli da planinari

Ozloglašena istočnonemačka tajna služba Štazi je bezuspešno pokušala da je angažuje kao agenta. Posle dugogodišnje vanbračne veze, 30. decembra 1998. godine sklapa građanski brak sa svojim bivšim profesorom Joakimom Sauerom. On je po profesiji kvantni fizičar, poreklom je Lužički Srbin, pet godina je stariji od Angele i ima dva sina iz prvog braka, Danijela i Adrijana. Retko se u javnosti pojavljuju zajedno, a odmore provode planinareći po Italiji i Španiji.

foto: EPA

DA LI STE ZNALI? VOLI PIVO I DA KUVA

- Kad je u novembru 1989. srušen Berlinski zid, Angela je prešla u zapadni deo, popila pivo i vratila se jer je ujutru morala na posao

- Redovno posećuje Oktoberfest i ne libi se da uživa u krigli omiljenog pića od hmelja

- Ima paničan strah od pasa otkad ju je jedan napao 1995, to zna i Vladimir Putin, koji je uveo labradorku Koni na jedan njihov susret

- Obožava da kuva svom suprugu, njegovim sinovima i unucima. Vikendom svom mužu redovno sprema doručak

- Spava do pet sati dnevno, njen omiljeni film je „Moja Afrika“ s Robertom Retfordom

foto: Printscreen

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, EPA, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track