ŽENA KOJA JE POTUKLA I ČETVRTOG MUŠKARCA NA Š: Kako je Merkelova sa samo dve reči pobedila na izborima!
Foto: AP, Foto: AP

ANALIZA DOJČE VELE

ŽENA KOJA JE POTUKLA I ČETVRTOG MUŠKARCA NA Š: Kako je Merkelova sa samo dve reči pobedila na izborima!

Planeta -

U Nemačkoj skoro ništa novo, posle Šredera, Štajnmajera i Štajnbrika, šefica CDU Angela Merkel ubedljivo je pobedila i Martina Šulca, piše Dojče vele.

Angela Merkel ostaje kancelarka, doduše uzdrmana sa samo 32,7 odsto dobijenih glasova, piše DW, navodeći da su građani glasali za stabilnost, ali da će kancelarka morati da im pruži više od toga.

foto: EPA

Ništa od eksperimenata, Nemačka nakon izbora ostaje kakva je bila - politička, društvena i ekonomska bonaca, uz verovatno malo više dreke u parlamentu - ekstremna uzbuđenja i pokusi su ostavljeni drugima: Erdoganovoj Turskoj, Trampovoj Americi, Putinovoj Rusiji i Velikoj Britaniji koja napušta EU, navodi se u tekstu.

Ovo je doba straha, doba terorizma i populizma, ipak, u Nemačkoj je uglavnom mirno - izbori dođu kao neka vrsta lekarskog uverenja o psihičkoj stabilnosti, navodi nemački državni radio.

Merkelova je ubedljivo najjača i u mogućnosti da sastavi Vladu sa Liberalima i Zelenima, a to će, nema sumnje, biti komplikovani pregovori sa dve partije koje se međusobno ne podnose jer konkurišu za slično biračko telo potpuno različitim pristupima.

SPD je maltene sahranjen sa istorijskim minimumom od 20 odsto.

Mada ova protestantkinja važi kao marljiva, što počne to i završi, ali veliko je pitanje kako će vladati.

Kao prva žena na vodećoj funkciji i kao kancelarka maratonskog mandata ona je već sada materijal za istorijske udžbenike. Ali šta će pisati uz njeno ime? Još joj nedostaje političko remekdelo - Adenauer je integrisao SR Nemačku u ono što zovemo Zapadom, Brant je svojom istočnom politikom utoplio Hladni rat, Kol se pobrinuo za ujedinjenje, Šreder je pretumbao tržište rada i socijalnu državu.

Šta će Merkelova, pita se DW, uz podsećanje da je na opšte iznenađenje 2015. otvorila granice za izbeglice i držala se kursa između suza ganutosti nekih Nemaca i besnih povika drugih.

Nije pristala na postavljanje gornje granice za broj izbeglica koje će Nemačka primiti čak ni kada je to svim silama tražio bavarski CSU.

Čeka je druga, teža etapa izazova: izbeglice koje ostaju treba integrisati, a lažne treba poslati nakući. To je dugoročni projekat.

Jedno od velikih gradilišta na koje Merkelova mora da ponese zaštitni šlem biće Evropska unija.

To je zavađena familija čije istorijsko pastorče Velika Britanija treba da se sama otisne u globalizovani svet, ali se o uslovima napuštanja porodice još pregovara, već to je mamutski zadatak za kancelarku.

Južne članice nastaviće svoju pobunu protiv nemačkog diktata štednje.

Svi priznaju da Merkelova drži gral Evrope, ali države opterećene dugovima osećaju da je kraljica nadmoćne Nemačke odviše često tiranin.

Ona će morati da drži EU na okupu. Ako joj to ne pođe za rukom, pojačaće se nacionalističke tendencije, navodi Dojče vele.

Teški balast joj je i povratak žudnje mnogih naroda za jakim liderima.

Novi izborni trijumf Merkelove se bazira pre svega na poverenju građana u nju. Tako je bilo i prošli put. Kao reklama je bila dovoljna jedna jedina rečenica: "Znamo se." Njen politički stil je državnički, priznanja dobija sa svih strana. Čak je i mladi uglavnom obožavaju. Mlađi od 25 godina jedva da se i sećaju vremena pre Merkelove.

Njujork tajms ju je proglasio "poslednjom moćnom braniteljkom Evrope".

Tolika hvala sada postaje obaveza, konstatuje DW.

Kurir.rs/ Tanjug/ Dojče vele

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track