POLITIČKI ZEMLJOTRES U NEMAČKOJ: Ultradesničari pobedili, pa se posvađali!
Foto: Reuters

FRKA I PANIKA

POLITIČKI ZEMLJOTRES U NEMAČKOJ: Ultradesničari pobedili, pa se posvađali!

Planeta -

Ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) postala treća stranka po snazi u Bundestagu, što je pokrenulo borbu za vlast u partiji

BERLIN - Angela Merkel uspela je da na izborima u nedelju obezbedi četvrti kancelarski mandat, ali najveći šok je, ipak, izazvao ulazak ekstremno desničarske partije Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestag.

Uspeh stranke, koju zbog antimigrantskih stavova i negiranja Holokausta nazivaju nacističkom, predstavlja i prvi ulazak jedne ekstremno desničarske stranke u parlament od Trećeg rajha.

foto: Reuters

Podeljena partija

Ipak, iako je AfD postao treća stranka po snazi, već u ponedeljak je bilo jasno da je reč o podeljenoj partiji u kojoj je borba za vlast već počela. Tako je Frauke Petri, jedan od najuticajnijih lidera AfD i dugo i lice stranke, juče skandalizovala svoje partijske kolege kad je na konferenciji za medije saopštila da neće biti član parlamentarne grupe svoje stranke u Bundestagu i napustila ih.

- Odlučila sam, nakon što sam pažljivo razmislila, da neću sedeti sa parlamentarnom grupom AfD u Bundestagu - rekla je ona.

Kako pišu mediji, ona se više puta sukobila sa Aleksanderom Gaulandom, jednim od lidera stranke. Dok on u govorima hvali nemačke vojnike iz oba svetska rata i negira Holokaust, ona se zalaže za realniju politiku.

- AfD je dobio 300 odsto više glasova i to zabrinjava Nemce. Njihovo vođstvo je uglađeno i govori politički korektno, ali su izraziti ekstremisti - rekao je Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, za TV N1.

Protesti

Širom Nemačke izbili su protesti protiv AfD, na kojima su viđeni transparenti s natpisima „Stop nacistima“. Slične kritike stigle su i sa drugih strana, pa je tako nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjednačio ove desničare s poklonicima Adolfa Hitlera.

- Prvi put od kraja Drugog svetskog rata pravi nacisti su u nemačkom parlamentu - poručio je on.

foto: EPA

OŠTRO Nemačka kancelarka protiv ekstremista

MERKELOVA: AFD NEĆE IMATI UTICAJA NA POLITIKU

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je juče da AfD neće imati uticaja na spoljnu, evropsku i izbegličku politiku zemlje.

- Partije koje mogu da formiraju koaliciju tražiće rešenja. Naravno da ima nesuglasica, ali AfD neće imati uticaja - istakla je Merkelova.

Ona je izjavila da neće žuriti da formira novu vladu. Da bi i četvrti uzastopni put postala kancelar, njoj je potrebno da nađe koalicione partnere, pa potencijalnu saradnju sa Slobodnim radikalima i Zelenima mnogi nazivaju „Jamajka koalicija“, zbog boja stranaka.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track