RASTU TENZIJE U KATALONIJI: Španska vlada naredila da policija zauzme birališta za održavanje referenduma
Foto: EPA

zaoštravanje situacije

RASTU TENZIJE U KATALONIJI: Španska vlada naredila da policija zauzme birališta za održavanje referenduma

Planeta -

Španska vlada saopštila je danas da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad biračkim mestima na kojima bi trebalo da bude održan referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazan za 1. oktobar, javlja Rojters.

Kako navodi AP, španska vlada naredila je regionalnoj policiji Katalonije da identifikuje zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korišćene kao biračka mesta na kontraverznom referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, koji Madrid smatra nelegalnim.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Madridu saopštilo je danas da je vrhovni državni tužilac u Kataloniji izdao naređenje policiji da zabeleži lične podatke zvaničnika.

Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa odbio je juče da isključi mogućnost hapšenja predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona zbog njegovog insistiranja na održavanju referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine.

Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici, koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma, mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.

Tužioci su rekli da policiji ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika, koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je nedavno katalonske lidere da priznaju da ne mogu da održe referendum o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra.

Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a ove nedelje Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantno! Da li će crtež Jane Marjanović otkriti ubicu majke?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track