(VIDEO) TAJNI EKSPERIMENTI S NARKOTICIMA: Britanskim vojnicima krišom dali LSD, ali ovakve reakcije nisu očekivali
Foto: YT Printscreen

Drogirana vojska

(VIDEO) TAJNI EKSPERIMENTI S NARKOTICIMA: Britanskim vojnicima krišom dali LSD, ali ovakve reakcije nisu očekivali

Planeta -

Na internetu se pojavio fascinantni snimak iz 1964. godine koji prikazuje vojnike britanske Kraljevske mornarice pod uticajem narkotika LSD-a.

Neverovatni klip prikazuje vojnike koji očigledno imaju halucinacije, kako se penju po drveću u pokušaju da nahrane ptice i kako se nekontrolisano smeju. Britanska vojska sprovela je eksperimente koji su uključivali primenu LSD-a u decembru 1964. u nadi da će ta halucinogena supstanca poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja. U eksperimentu je učestvovao 41 vojnik Mornarice, ali snimak prikazuje samo njih 17. Naučnici su im rekli da tokom tri dana treba da izvode vojnu vežbu i "uhvate što je moguće više terorista". Prvog dana dobijali su običnu vodu i normalno izvršavali zadatke. Međutim, drugog dana, bez njihovog znanja, naučnici su im ubacili LSD u jutarnji napitak. Kad je narkotik počeo da deluje, disciplina je popustila i za samo trideset minuta, vojnici su besciljno tumarali šumarkom i kikotali se bez očiglednog razloga. Nadređeni više nisu mogli uopšte da ih kontrolišu, pa čak ni da komuniciraju s njima.

Jedan vojnik kom je naređeno da poseče drvo došao je gotovo do polovine debla, koristeći samo ašov, ubeđen da u rukama drži sekiru. Dietilamid lizerginske kiseline, poznatiji kao LSD, menja svest ljudi, budi halucinacije i čini da osoba prestane da bude svesna sebe. Kod nekih dovodi do pozitivnog raspoloženja, dok kod drugih budi strahove i paranoju. Tajna obaveštajna služba MI6 2006. je isplatila kompenzaciju bivšim vojnicima za eksperimente koji su na njima rađenih pedesetih i šezdesetih godina, kada su dobijali LSD uprkos tome što za to nisu dali pristanak.

(Kurir.rs/Daily Mail)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track