(VIDEO) JOŠ JEDNA NEVIĐENA TUČA U PARLAMENTU: Letele stolice, tukli se i mikrofonima
Foto: Reuters

ŽENE KOLABIRALE

(VIDEO) JOŠ JEDNA NEVIĐENA TUČA U PARLAMENTU: Letele stolice, tukli se i mikrofonima

Planeta -

Poslanici su se u sredu potukli već drugi dan za redom u parlamentu u Ugandi zbog žestoke sporne izmene ustava kako bi vladajući predsednik Joveri Museveni mogao da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima nakon što napuni 75 godina.

Prema postojećem ustavu, pravo na kandidovanje za predsednika Ugande nemaju osobe starije od 75 godina.

Museveni (73) koji je na vlasti od 1986. godine i suočava se sa sve više optužbi za autoritarnost i neuspeh u borbi protiv korupcije, tako ne bi mogao da se kandiduje na idućim izborima 2021. godine. Ukidanje starosne granice ukloniće tu barijeru.

Predlog, oponašajući korake afričkih vođa da ponište zakonska ograničenja, izazvao je široku pobunu aktivista, opozicionih stranaka, verskih vođa, pa čak i nekih članova Musevenijeve stranke.

Tuča je prvi put izbila u parlamentu u Kampali u utorak, zbog čega je kabinet za kontrolu komunikacija zabranio emitovanje sednice parlamenta da ne bi došlo do "pobune u javnosti".

Poslanici su razmenili udarce, u svoj toj gužvi neki su koristili i držače mikrofona kao oružje, a najmanje dve zastupnice su kolabirale.

Najmanje 25 zastupnika koji su se suprotstavili predloženom ustavnom amandmanu za produženje mandata Musevenija prisilno su izbačeni,a onda su izašli svi njihovi istomišljenici.

Nakon što je uspostavljen red, zastupnica vladajuće stranke Rafael Magjezi uvela je sporni predlog kojim se ovlašćuje parlament da izradi i predloži zakon koji bi ukinuo starosnu granicu predsedničkim kandidatima.

Predlog je prošao, saopštio je direktor kabineta za komunikacije Kris Obore, dodajući kako će Magjezi imati oko mesec dana da uputi zakon na prvo čitanje.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track