ŠOK OTKRIĆE! JEDAN DETALJ POVEZUJE SKORO SVE MASOVNE UBICE: I to nije slučajno!
Foto: Profimedia i Reuters, Foto: Reuters, Profimedia

IMA MNOGO SLIČNOSTI

ŠOK OTKRIĆE! JEDAN DETALJ POVEZUJE SKORO SVE MASOVNE UBICE: I to nije slučajno!

Planeta -

Jedna stvar povezuje gotovo sve masovne ubice u SAD od 1966. do danas. Gotovo svi su - muškarci. Onlajn izdanje američkog lista Time je posle masakra u Las Vegasu, u kojem je 64-godišnji Stiven Padok ubio 59 i ranio više od 500 ljudi, objavio zanimljivu statistiku. Naime, od 1966. do danas u SAD su se dogodila 134 masovna pokolja vatrenim oružjem. U samo tri slučajeva napade su izvele žene, što znači da su u 98 odsto pokolja masovnih vatrenim oružjem počinioci bili muškarci. Ako se pak gledaju "obična" ubistva, ni tu situacija nije puno drugačija. Za oko 90 procenata ubistava u Americi odgovorni su muškarci, pri čemu je vatreno oružje korišćeno u gotovo 70 odsto ubistava.

Za to postoji puno razloga, a Time navodi neke od njih: kompanije koje prodaju oružje u svojim se reklamama obraćaju gotovo isključivo muškarcima, a posedovanje oružja povezuje se s "mačo" statusom muškaraca. Zanimljivo je i da veliki postotak masovnih ubica ima istoriju zlostavljanja žena, ali i da više od pola masovnih pokolja vatrenim oružjem uključuje i smaknuće partnerke.

Gotovo polovina oružja na svetu koje poseduju civili u vlasništvu su Amerikanaca, ali ta raspodela nije ni blizu ravnomerna. Veliki deo oružja pripada tzv. "super-vlasnicima", grupi koju čine većinom muškarci koji čine samo 3 odsto američke populacije, ali u proseku svaki od njih poseduje čak 17 komada oružja.

Kultura oružja - muška, bela i konzervativna S druge strane, američke žene sve više kupuju pištolje, ali tu staje svaka sličnost. Naime, za razliku od muškaraca, žene u najvećem broju kupe samo jedan pištolj koji im služi za samoodbranu. Uz sve navedeno, vlasnici oružja koji su muškarci dobar deo svog slobodnog vremena posvećuju upravo tzv. "kulturi oružja" - idu u lov, često pucaju u streljani, gledaju TV emisije posvećene oružju... Zanimljivo je i da belci u SAD poseduju više oružja od crnaca, a tzv. "super vlasnici", oni koji gomilaju velike količine oružja, su u najvećim delom beli konzervativni muškarci.

Među američkim muškarcima koji poseduju najmanje pet komada oružja, najmanje polovina tvrdi da je posedovanje oružja "vrlo važno" za njihov identitet. Drugim rečima, stereotip prema kojem su "Amerikanci opsednuti oružjem" nije posve tačan - ispravnije bi bilo reći da u SAD postoji subkultura opsednuta oružjem koja je većinski bela, većinski muška i većinski konzervativna.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia i Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI HEROJ? Dok su pljuštali meci u Las Vegasu, on je psovao napadača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja