SOVJETSKI MAJSTORI FOTOŠOPA: Fotografije koje pokazuju kako je Staljin manipulisao istorijom (FOTO)
Foto: Profimedia

Ulepšana istorija

SOVJETSKI MAJSTORI FOTOŠOPA: Fotografije koje pokazuju kako je Staljin manipulisao istorijom (FOTO)

Planeta -

Propaganda i cenzura stare su koliko i sama politika, a u slučaju Sovjetskog Saveza, režim je često pribegavao i "ulepšavanju" fotografija.

Mnogo pre nego što je iko mogao da zamisli postojanje kompjutera, a kamoli sredstva za izmenu fotografija na istom, rani majstori „fotošopa“ u Sovjetskom Savezu su to već uveliko radili, piše Nationalgeographic.rs

I dok su stručnjaci u Americi svoje veštine koristili u filmskoj industriji, u Sovjetskom Savezu su radili za nešto drugačiju vrstu propagadne mašinerije poznatije kao država.

Oni nisu samo pravili zvanične fotografije, već su se vraćali na stare i izmenjivalih u skladu sa trenutnim potrebama režima.

„Kao njihove kolege u Holivudu, retušeri fotografija u Sovjetu provodili su i po nekoliko sati ulepšavajući fotografije“, kaže Dejvid King u uvodu svoje knjige „Komesar nestaje: Falsifikovanje fotografije u Staljinovoj Rusiji“.

foto: Wikimedia commons

„Staljinovo nesavršeno lice posebno je zahtevalo izuzetne veštine profesionalaca. Međutim, tokom Velike čistke, poznatije još kao i Veliki teror (niz kampanja političke represije i progona koji su se dešavali u Sovjetskom Savezu u periodu 1936-1938) pojavila se nova tehnika obrađivanja fotografija. Pored fizičkog uništavanja Staljinovih političkih protivnika od strane tajne policije, nova tehnika retuširanja podrazumevala je brisanje njegovih protivnika i sa svih fotografija.”

Koristeći alate koji danas izgledaju izuzetno primitivno, sovjetski “fotošoperi” su činili da nekada poznate osobe nestanu i stvarali fotografije koje su predstavljale Staljina kao “jedinog pravog prijatelja, druga i naslednika Lenjina, vođe Boljševičke revolucije i osnivača SSSR-a”. Sve to zahtevalo je ozbiljnu spretnost sa skalpelom, lepkom i erbrašom.

Pogledajte i Rezultati obdukcije objavljeni nakon 60 godina: Ovo je pravi uzrok smrti Josifa Staljina

Na taj način Josif Staljin je mogao da naredi da se iz istorije izbrišu svi oni drugovi koje je smatrao nelojalnim i koji bi obično bili i pogubljeni zbog toga. Neki od takvih su Nikolaj Ivanovič Ježov, sovjetski političar i obaveštajac, najpoznatiji kao direktor NKDV-a (sovjetska tajna policija), Nikolaj Antipov, narodni komesar, Sergej Kirov, jedan od najistaknutijih političara SSSR-a.

foto: Wikimedia commons

Ova praksa nastavila se i u Sovjetskom svemirskom programu. Kosmonauti koji su privremeno izbrisani iz istorije su Valentin Bondarenko, koji je poginuo u požaru tokom vežbe i Grigorij Neljubov koji je izbačen iz programa zbog nedoličnog ponašanja, a kasnije je “izvršio samoubistvo”.

Za Staljinom nije zaostajao ni drugi komunistički diktator, Mao Ce Tung koji je takođe s fotografija brisao ljude koji su mu pali u nemilost.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:

Rezultati obdukcije objavljeni nakon 60 godina: Ovo je pravi uzrok smrti Josifa Staljina

Robinzon sa Budelija: Upoznajte čoveka koji već 28 godina živi sam na ostrvu

Ostrvo kuge, malih boginja i antraksa: Vozdroženija, jedno od najsmrtonosnijih mesta na svetu

Kako je oboren prvi ratni avion?

Unutar napuštenog grada: Kako izgleda Černobilj 31 godinu nakon najveće nuklearne katastrofe u istoriji

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track