DA LI JE MERKELOVA U PROBLEMU: Počinju pregovori o koalicionoj vladi, Zeleni odbacili dogovor!
Foto: Reuters

nemačka posle izbora

DA LI JE MERKELOVA U PROBLEMU: Počinju pregovori o koalicionoj vladi, Zeleni odbacili dogovor!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas da će započeti razgovore o formiranju koalicione vlade sa dve manje partije 18. oktobra, nakon što je njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) postigla dogovor o osetljivom pitanju migracija sa svojim konzervativnim saveznicima - Hrišćansko-socijalnom unijom Bavarske (CSU).

Konzervativni blok CDU/CSU prvo će imati odvojene razgovore sa Partijom slobodnih demokrata (FDP) i Zelenima 18. oktobra, a potom će se sve stranke imati zajednički sastanak dva dana kasnije, dodala je ona nakon sastanka predsedništva stranke, a preneo AFP.

Na kraju pregovora bi sve stranke koje učestvuju u pregovorima na vanrednim stranačkim kongresima trebalo da potvrde koalicioni sporazum.

Novi saziv Bundestaga svoju konstitutivnu sednicu bi trebalo da održi najkasnije 24. oktobra, mesec dana nakon parlamentarnih izbora, dodaje Hina.

CDU i CSU su se, prema nacrtu dogovora postignutog u nedelju, sporazumele da broj dolazaka tražilaca azila bude ograničen na 200.000 godišnje. Dogovorom je uklonjena prepreka za koalicione pregovore sa drugim strankama.

Nemački Zeleni su odbacili dogovor, ali i dodali da razgovori o formiranju koalicione vlade treba da budu nastavljeni bez obzira na to.

Stranka slobodnih demokrata (FDP), druga stranka koja bi zajedno sa Zelenima trebalo da upotpuni vladajuću koaliciju sa demohrišćanima, pozdravila je dogovor CDU/CSU.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja