(VIDEO) OVE RUSKE VOJNIKE NEMOGUĆE JE UBITI: Pogledajte  opremu ratnika budućnosti, jači su i od Robokapa!
Foto: Printscreen Youtube

opremljeni ko svemirski brod

(VIDEO) OVE RUSKE VOJNIKE NEMOGUĆE JE UBITI: Pogledajte opremu ratnika budućnosti, jači su i od Robokapa!

Planeta -

Ako su Amerikanci razvili svog savremenog vojnika i uporedili ga sa Robokapom, Rusi imaju 'Ratnika 3', odnosno vojnika za 21. vek.

Predstavili su ga ovih dana u Moskvi, i pokazali sve inovacije koje su ugrađene u novo vojničko odelo, kacigu i čizme.

Komandant ruske kopnene vojske, general-pukovnik Oleg Saljukov objasnio je da upravo dovršavaju naučna istraživanja na kreiranju novog ruskog vojnika koji će sa novom opremom biti dvostruko pokretniji, izdržljiviji i sposobniji da obavlja zadatke.

Visoko tehnološko odelo ojačano je i spoljnjim metalnim kosturom koji je osmišljen kako bi poboljšao snagu i izdržljivost.

Takođe prekriveno je oklopnim pločicama koje štite veliku površinu tela od ranjavanja, imaju čak i sat koji može da preživi nuklearni udar.

Ratnikov komplet sadrži pet integrisanih računarskih sistema koji uključuju životnu podršku, komande i komunikaciju, podsisteme za angažovanje vojnika, i sistem za zaštitu i uštedu energije.

Odelo je prilagođeno svim vremenskim uslovima.

"Ratnik" je opremljen ukupno sa 59 predmeta, uključujući zaštitnu kacigu, borbenu jednodelnu odeću, slušalice s aktivnom zaštitom, zaštitne naočare, bacač granata, pušku s dva različita kalibra, snajpersku pušku, municiju, borbeni nož, satni mehanizam koji služi za izviđanje, te jedinstvenu termičku i optičku sliku.

Odelo je prekriveno oklopnim pločicama koje štite većinu površine tela, a na nogama su čizme koje ujedno imaju ugrađene detektore za nagazne mine. Ratnik 3 razvijen je i predstavljen na Nacionalnom univerzitetu za nauku i tehnologiju u glavnom gradu Rusije.

Pre desetak godina Amerikanci su predstavili futurističku vojnu opremu. Oni pak razvijaju 'inteligentni oklop'. Reč je o odelu koje je lagano i fleksibilno sve dok mu se ne približi metak, a tad postaje neprobojno.

Iako izgleda kao plod mašte, američki vojni inžinjeri su rekli da su mnogi od tih sistema već delimično u praktičnoj upotrebi, a s razvojem nano-tehnologije, iz dana u dan se proizvodu sve moćnija oprema.

Kurir.rs/express.hr

Foto printscren youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track