ISTRAGA O ULOZI U DEMONSTRACIJAMA: Pritvorena dvojica katalonskih vođa
Foto: AP

Hapšenje

ISTRAGA O ULOZI U DEMONSTRACIJAMA: Pritvorena dvojica katalonskih vođa

Planeta -

Katalonska vlada osudila je u ponedeljak kasno uveče odluku o produženju pritvora dvojici uticajnih separatističkih lidera kao "akt provokacije" španske države

MADRID - Španski sud je naredio pritvor za dvojicu vodja katalonskog pokreta za nezavisnost dok se vodi istraga o mogućem podizanju optužnice protiv njih zbog optužbi za podstrekivanje na pobunu.

Vođa Katalonske nacionalne skupštine Žordi Sančez i Žordi Kuišart iz kulturne grupe Omnium prethodno su saslušani zajedno sa dvojicom visokih policijskih zvaničnika.

Madridski nacionalni sud istražuje koje su uloge njih četvorica imali u demonstracijama u Barseloni 20. i 21 septembra.

Španska policija tada je uhapsila nekoliko katalonskih zvaničnika i izvela racije na državne kancelarije u okviru akcije centralnih vlasti da spreče pripreme za referendum o katalonskoj nezavisnosti 1. oktobra.

foto: Printscreen/Kurir TV

Ranije danas sud je pustio na slobodu načelnika katalonske policije Žozepa Luis Trapera posle saslušanja zbog podsticanja na pobunu u vezi sa organizovanjem referenduma o nezavisnosti Katalojije. On je pušten na slobodu, ali uz policijski nadzor što znači da ne sme da napušta zemlju i mora da se javlja u policiju svake dve nedelje.

Katalonska vlada osudila je u ponedeljak kasno uveče odluku o produženju pritvora dvojici uticajnih separatističkih lidera kao "akt provokacije" španske države.

"Država igra na kartu provokacije... ali ljudi neće pasti na tu provokaciju", rekao je portparol katalonske vlade Hordi Turulj katalonskom kanalu TV3, prenosi AFP.

Prethodno je španski Visoki sud saopštio da je naložio da dvojica lidera katalonske separatističke organizacije ostanu u pritvoru dok su pod istragom zbog sumnje na izazivanje pobune.

Tužilaštvo je navelo da su predsednik organizacije Asemblea nasional Katalana (ANC) Hordi Sančes i predsednik udruženja Omnium Kultural, Hordi Kuiksart, bili glavni organizatori referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Sančes i Kuiksart optuženi su da su podsticali stotine demonstranata da blokiraju policiju dok je vršila racije po kancelarijama regionalne vlade uoči referenduma o nezavisnosti koji je Katalonija održala 1. oktobra, uprkos zabrani Madrida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track