(VIDEO) NASA KONAČNO REŠILA NEDOUMICU: Ova katastrofa će najverovatnije uništiti Zemlju!
Foto: profimedia-0008160654 (1)

imaju plan

(VIDEO) NASA KONAČNO REŠILA NEDOUMICU: Ova katastrofa će najverovatnije uništiti Zemlju!

Planeta -

Iako imaju ambiciozan plan da je spreče, ova katastrofa za sada je najrealniji i najbliži scenario apokalipse. Posljednja erupcija supervulkana u Jelouston Nacionalnom parku bila je pre 600.000 hiljada godina, pa naučnici predviđaju da ako do nje ponovno dođe, dve trećine SAD mogle bi biti uništene.

Oblak vulkanskog pepela u potpunosti bi "izbrisao" sav biljni svet i stvorio sloj debljine oko tri metra, a i ostatak sveta ne bi izbegao posledice, a pretpostavlja se kako bi nastupila velika glad (prema proceni UN rezerve hrane u svetu bi potrajale tek 72 dana) kao i oružani sukobi. Da bi se ta erupcija mogla dogoditi u skoroj budućnosti, odnosno da postoje pokazatelji buđenja super vulkana, potvrđuje i NASA koja ima vrlo ambiciozan poverljiv plan kojim misli da spreči globalnu katastrofu.

Veliki deo teritorije SAD tada bi postao nenastanjiv zbog toksičnog vazduha, svi letovi iznad kopna morali bi biti prizemljeni, a milioni bi napustili svoje domove, što je po naučnicima samo deo crnih slutnji.

NASA je svesna opasnosti koju predstavlja supervulkan Jelouston, iako se o tome ne govori puno u javnosti kako se ne bi širila panika. Njihovi su stručnjaci, nakon dužeg razmatranja, došli do zaključka kako je najbolje rešenje ohladiti supervulkan koji je zapravo veliki generator toplote, piše BBC.

Međutim, to baš i nije tako jednostavno kako zvuči. U laboratorijskim uslovima su izračunali kako bi supervulkan na rubu erupcije trebao biti ohlađen za oko 35 odsto, a mogući način za postizanje toga je bušenje površine kako bi se ispustila para. Međutim, takva operacija takođe nosi i veliki rizik - odzračivanje bi moglo napraviti eksplozivnu dekompresiju, pa su u NASA došli na ideju kako bi bušenje rupe bilo sigurnija solucija.

Takva rupa trebala bi da bude duboka oko 10 kilometara te ispumpati dolje vodu pod visokim pritiskom. Cirkulirajuća voda bi se potom vraćala s temperaturom od oko 350 stepeni Celzijusa, polako oduzimajući temperaturu supervulkanu. Procenjeni trošak takvog projekta iznosi oko 3,5 milijardi dolara i ima kvaku - treba uvjeriti političare koji raspoređuju novac na tako skupu investiciju.

Kurir.rs/Express.hr

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track