Najnovije vesti

HAPŠENJE DVOJICE KATALONSKIH LIDERA: Na ulicama protestovalo 200.000 ljudi
Foto: Reuters

Tražili slobodu za političke zatvorenike

HAPŠENJE DVOJICE KATALONSKIH LIDERA: Na ulicama protestovalo 200.000 ljudi

Planeta

Protesti sa svećama održani su i u Đironi, Reusu i drugim gradovima Katalonije u znak protesta protiv presude španskog suda da zadrži u zatvoru dvojicu katalonskih lidera, predsednika katalonske Narodne skupštine i udruženja Omnium Kultural, zbog navoda da su izazvali pobunu

BARSELONA - Na ulice Barselone sinoć je izašlo oko 200.000 ljudi da protestuje posle hapšenja dvojice katalonskih lidera u sve većim tenzijama u Španiji od kako je održan sporni referendum o nezavisnosti Katalonije.

Veliki broj demonstranata je noseći bele i crvene sveće uzvikivao "nezavisnost" dok su marširali centrom grada nakon održanog minuta ćutanja, javlja AFP.

Portparol policije u Barseloni rekao je da je na protestu učestvovalo oko 200.000 ljudi.

Protesti sa svećama održani su i u Đironi, Reusu i drugim gradovima Katalonije u znak protesta protiv presude španskog suda da zadrži u zatvoru dvojicu katalonskih lidera, predsednika katalonske Narodne skupštine i udruženja Omnium Kultural, zbog navoda da su izazvali pobunu.

Sud je prosudio da su oni bili organizatori masovnih demonstracija u Barseloni koji su ometali policijsku operaciju protiv pripreme referenduma o nezavisnosti, koji je održan u toj španskoj pokrajini 1. oktobra.

Kako je AP ranije preneo, kada su počeli da se okupljaju, hiljade pristalica nezavisnosti Katalonije nosili su transparente "Sloboda za političke zatvorenike", udarali u lonce i trubili automobilskim sirenama.

foto: Reuters

Demonstracije, navodi francuska agencija, događaju se u vreme kada se bliži krajnji rok koji je zvanični Madrid postavio za lidera Katalonije Karlesa Pudždemona da saopšti da li planira ili ne da proglasi nezavisnost nakon zabranjenog referenduma.

Pudždemon je do sada odbijao da pruži konačan odgovor, pozivajući umesto toga, španskog premijera Marjana Rahoja na pregovore.

Međutim, Rahoj je odmah odbacio da posreduje i ukoliko Pudždemon ne odustane, on će najverovatnije početi da uvodi direktnu kontrolu nad ovim poluautonomnim regionom.

Takav potez mogao bi da eskalira najgorom političkom krizom u Španiji od one koja je proizašla iz vojne diktature 1997, ocenjuje agencija.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...