OSUDILI MINISTRE JER SU KORISTILI OGLASNU TABLU VLADE: Okačili tender pa dobili 12 i 9 godina
Foto: Printscreen Youtube

pravda

OSUDILI MINISTRE JER SU KORISTILI OGLASNU TABLU VLADE: Okačili tender pa dobili 12 i 9 godina

Planeta -

Bivši ministari u Slovačkoj osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne zato što su koristili samo oglasnu tablu vlade kada su objavili tender vredan 120 miliona evra i time umanjili broj potencijalnih učesnika na tenderu.

Tadašnji ministri građevine Marijan Janušek i Igor Stefanov iz Slovačke narodne stranke osuđeni su na 12 i devet godina zatvora i na novčane kazne od po 30.000 evra, prenosi AFP.

Oni su 2007. godine objavili unosni tender za pravne i reklamne usluge za Ministarstvo građevine samo na jednoj od oglasnih tabli tog ministarstva, značajno umanjujući na taj način brojh potencijalnih učesnika na tenderu.

Kao jedini učesnik na tenderu, pobedu je odnelo preduzeće koje je bilo povezano sa tadašnjim liderom njihove stranke Jan Slotom i dobilo posao vredan 120 miliona evra.

Sudija koji je predsedavao slučajem istakao je danas da su "postupali suprotno principu transparentnosti", jer nisu ponudili tender na način koji bi omogućio većem broju zainteresovanih da se prijave.

Kako agencija ukazuje, Janušek i Stepanov su u istoriji Slovačke, jedine osobe na najvišim političkim pozicijama u toj zemlji koje su osuđene na zatvor.

"Po mom mišljenju, čitav slučaj se vrti oko toga da je ministar u zatvoru. Žele da pokažu da se slovačka vlada bori protiv korupcije i za transparentnost", rekao je Janušek novinarima.

U vreme kada je tender objavljen, Štefanov je bio visoki zvaničnik u ministarstvu a nasledio je Janušeka nakon što ga je otpuštio sa te pozicije tadašnji premijer Robert Fico, navodi agencija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track