KRIZA UZDRMALA ALBANIJU: Skandali tresu vladu Edija Rame, zaplenjeno još 10 tona marihuane!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

OPOZICIJA TRAŽI SMENU

KRIZA UZDRMALA ALBANIJU: Skandali tresu vladu Edija Rame, zaplenjeno još 10 tona marihuane!

Planeta -

Albansko tužilaštvo zaplenilo je deset tona marihuane u Vljori, čime je nastavljena serija skandala koja je ozbiljno uzdrmala vladu Edija Rame i dovela do zahteva opozicije za njegovom smenom.

Policija je zaplenu deset tona droge potvrdila dva časa pošto je vest naciji saopštio nekadašnji premijer Salji Beriša, koji je za "zatvaranje očiju" pred trgovinom narkoticima u Albaniji optužio Edija Ramu i njegove bliske saradnike.

Nekoliko ljudi uhapšeno je tokom akcije, ali će broj uhapšenih, navode albanski mediji, rasti kako istraga bude odmicala.

U komplikovanom razvoju situacije posle hapšenja, ispostavilo se da policija, bez rezultata, već više od godinu dana vodi istragu o ovoj grupi švercera droge, ali kako piše dnevnik Šekuli, deluje kao da su "kriminalci imali neku vrstu imuniteta".

Rama je, kako piše Panorama, pozvao Tahirija na hitan sastanak i posle žučne rasprave zatražio od njega da podnese ostavku na mesto poslanika u parlameentu. Odgovor Tahirija, kako stvari stoje, ostaće nepoznat do četvrtka uveče.

Beriša i ostatak opozicije su za neuspeh u brobi protiv šverca droge optužili Ramu i zatražili njegovu ostavku. Ta inicijativa, za sada, nije dala nikakve rezultate, ali je Ramin prestiž u Albaniji ozbiljno poljuljan kada se ispostavilo da su u trgovinu drogom umešani njegov bivši ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri, nekoliko visokih zvaničnika policije, kao i nekoliko osoba sa Kosova.

Skandal je, suštinski, izbio pošto su Italijani u jednoj od brojnih akcija presecanja puta droge iz Albanije ka Italiji uhapsili Mosija Habitija - "balkanskog Pabla Eskobara", kako su ga prozvali albanski mediji.

Odmah nakon hapšenja, Italijani su u Tiranu ispratili 400 strana dokumenata i transkripata prisluškivanih razgovora, iz kojih proizilazi da je u čitavu igru bilo uključeno i nekoliko Raminih bliskih saradnika, ali i da su kriminalci nameravali da Tahirijevu kampanju na izborima finansiraju sa 20 miliona evra.

Kurir.rs/ RTS/ Panorama

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO: Edi Rama ima novi modni detalj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track