KATALONIJA  U ŽIŽI SAMITA EU: Merkelova i Makron se nadaju demokratskom rešenju
Foto: AP

traži se

KATALONIJA U ŽIŽI SAMITA EU: Merkelova i Makron se nadaju demokratskom rešenju

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas nadu da rešenja katalonske krize "mogu biti nađena u okviru španskog Ustava i podržala "poziciju španske Vlade".

"Nadamo se da rešenja mogu biti pronađena u okviru španskog Ustava - rekla je ona prilikom dolaska na samit EU u Briselu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će evropski lideri sa samita "celoj Španiji poslati poruku jedinstva".

Samit EU se održava u vreme kada je španska vlada objavila da bi mogla suspendovati autonomiju Katalonije. Prethodno je katalonski lider Karles Puđdemon zapretio da će proglasiti nezavisnost ako se "represija" nastavi.

Španski premijer Marijano Rahoj se prilikom današnjeg dolaska na samit EU nije zaustavio kako bi odgovorio na pitanja novinara, na dan odluke njegove vlade da nastavi sa koracima ka nametanju direktne vlasti Kataloniji, navodi Politico.eu.

Portal prenosi zapažanja novinara na Tviteru da je "Rahoj skoro trčećim korakom ušao u zgradu Evropskog saveta" i da "nije imao vremena za pitanja".

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je danas da je Španija "prijateljska zemlja" i da nije bilo "nikakvog incidenta i nikakve krize" u diplomatskim odnosima Brisela i Madrida u vezi belgijske osude nasilja u Kataloniji.

"Nije bilo nikakvog incidenta i nikakve krize (...) Reč je o medijskoj dramatizaciji - rekao je Mišel i pozvao na "deeskalaciju" i "prevladavanje smirenosti i zdravog razuma" u Kataloniji. Belgijski list Najnovije vesti (Het Laatste Nieuws) je danas objavio više mejlova španskih zvaničnika, uključujući i savetnika premijera Marijana Rahoja, u kojima se osuđuje pristup Šarla Mišela u katalonskoj krizi.

U jednoj od poruka se čak i predlaže povlačenje podrške Madrida kandidaturi Belgije za visoku evropsku poziciju.

Belgijski premijer, frankofoni liberal, bio je među retkim evropskim liderima koji su 1. oktobra osudili policijsko nasilje na referendumu o nezavisnosti Katalonije.

"Ostajem pri svome, osuđujem sve vidove nasilja i i pozivam na dijalog u cilju pronalaženja političkog rešenja" rekao je danas Mišel pre samita EU.

On je izjavio da je Španija "prijateljska zemlja" a da Belgija "uvek poziva na dijalog i poštovanje nacionalnog prava, međunarodnog prava i pravne države".

Angela Merkel pohvalila je danas Tursku za način na koji je postupala po pitanju izbeglica, ali je istakla da je jako zabrinuta zbog sloma vladavine prava i podržala smanjenje novca koji EU daje Ankari u okviru njenog puta ka bloku.

"U uslovima naših demokratskih vrednosti, razvoj događaja u Turskoj je bio veoma negativan. Ne samo da su uhapšeni Nemci, već je čitava vladavina zakona u Turskoj krenula u pogrešnom smeru. Jako smo zabrinuti zbog toga. I ja ću podržati smanjenje pretpristupnih fondova - rekla je Merkel na početku samita Saveta Evropske unije, prenosi Rojters.

Ona je, međutim, na račun Turske uputila i pohvale.

"Takođe ću da budem jasna da Turska čini odličan posao kada je rečo izbeglicama i da smo mi obavezani sporazumom između EU i Turske. Obećali smo 3 tri milijarde evra u narednim godinama na tri milijarde koje smo već ispunili. Moramo da ostanemo dosledni ovom obećanju",- poručila je Merkel.

Kurir.rs/Agencije

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track