ZASTRAŠUJUĆI TREND MEĐU TINEJDŽERIMA: Sve češće se samopovređuju, seku, truju...
Foto: Printscreen Facebook

ozbiljan problem

ZASTRAŠUJUĆI TREND MEĐU TINEJDŽERIMA: Sve češće se samopovređuju, seku, truju...

Planeta -

Najnovije istraživanje pokazalo je zabrinjavajući trend porasta samopovređivanja devojčica u tinejdžerskim godinama u Velikoj Britaniji, prenosi CBS Njuz.

Samopovređivanje kod dece i tinejdžera postao je veliki zdravstveni problem u sve većem broju zemalja širom sveta. Ujedno ovo je jedan od najvećih simptoma rizika od kasnijeg samoubistva, koje je drugi najčešći uzrok smrti kod mladih između 15 i 29 godina, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najčešći načini na koji tinejdžeri sebe povređuju je namerno predoziranje nekom od droga, zatim rezanje po telu, namerno trovanje kao i razne metode kojima je samopovređuju, kao što su vešanja, gušenja i nanošenje opekotina.

Kako bi pokušali da shvate šte se događa među tinejdžerima, naučnici sa Univerziteta Mančester analizirali su podatke o više od 16.900 pacijenata koji su naudili sebi kad su imali između 10 i 19 godina, a u periodu od 2001. do 2014. godine. Pokazalo se da je samoopovređivanje kod devojčica između 13 i 16 godina od 2011. do 2014. poraslo za čak 68 posto.

Iako nisu istraživali moguće razloge zašto se devojčice češće samopovređuju, naučnici kao neke od uzroka vide mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti, biološke faktore, kao i mogućnost da će one ređe priznaju da im treba pomoć kada stvari postanu preteške da se same nose s njima.

Jedan od autora studije, Navnet Kapur, kaže da dečaci drugačije reagiraju na probleme nego devojčice, pa će tako pre da konzumiraju alkohol i drogu ako se osećaju loše. Osvrnuo se i na celodnevnu sveprisutnost društvenih mreža, za koje smatra da isto mogu da utiču na probleme u ponašanju.

Autori studije pozvali su i na dalja istraživanja o tome koji su mogući uzroci ovakvog ponašanja tinejdžera i dece, kako bi pokušali da shvate šta stoji iza svega i kako bi im pomogli u nošenju s problemima.

- Ovaj trend moramo ozbiljno da shvatimo", kaže Kapur.

Studija jeotkrila i da za tinejdžere koji su sebi na neki način naudili postoji devet puta veća verovatnoća da će umreti neprirodnom smrću nego njihovi vršnjaci koji to ne rade.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto printscreen facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track